Porošenko potpisao ukaz o ratnom stanju, Rusija ispitala ukrajinske mornare

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko potpisao ukaz o ratnom stanju, Rusija ispitala ukrajinske mornare

Nakon što je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima, predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je dekret o uvođenju ratnog stanja na 30 dana. Dekret trebalo da odobri Vrhovna rada, čija sednica je u toku. U jučerašnjem incidentu ranjeno je šest ukrajinskih vojnika, a dvojica teže. Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj i uputila protestnu notu Kijevu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
19.50 – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.
19.25 – Sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu.
18.10 – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove.
17.20 – Porošenko rekao da će ratno stanje u zemlji biti uvedeno u sredu 28. novembra i da će trajati 30 umesto 60 dana kako je ranije bilo planirano, javlja Rojters.
17.00 – Odložena sednica parlamenta na kojoj je trebalo da bude odobren predsednički ukaz o ratnom stanju. Tas prenosi da su članovi opozicije blokirali podijum i zahtevali detaljnu diskusiju o trenutnoj situaciji.
16.30 – Moskva uručila protestnu notu ukrajinskom ambasadoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Unijan.
16.00 – U Vrhovnoj radi još nije počela rasprava o uvođenju ratnog stanja, jer poslanici Radikalne stranke i stranke Batkevščina, koju predvodi Julija Timošenko, ometaju početak sednice, javlja Unijan.
15.30 – Otpravnik poslova ukrajinske ambasade u Moskvi Ruslan Nimčiski pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, javlja Tas.
15.15  Demonstranti zapalili rusku zastavu i bacali rakete na ruski konzulat u Harkovu, na istoku zemlje. Traže prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom i nacionalizaciju ruskih firmi u Ukrajini, javlja Unijan.

14.10 –  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je dekret o uvođenju ratnog stanja na dva meseca. Čeka se odobrenje Vrhovne rade, javlja Rojters.
13.40 – Ukrajinski ekstremisti izazvali incidente ispred ruskih konzulata u Harkovu i Lavovu i ambasade u Kijevu. U Lavovu su zapaljene gume, prenosi AP, dok je, kako javlja Tas, grupa ekstremista zapalila baklje i jajima gađala ruski konzulat u Harkovu.
13.25 – Vladimir Putin primio je informacije o dešavanjima u Kerčkom moreuzu u realnom vremenu, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov. 
12.50 – I Normandijska četvorka (Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska) održaće danas ranije zakazan sastanak o situaciji o Ukrajini.
12.20 – NATO sazvao hitan sastanak povodom događaja na Krimu, javlja Frans pres.
11.50 – Petro Porošenko zahteva od Rusije da odmah na slobodu pusti ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove.
9.15 – Oružane strane Ukrajine stavljene su u stanje najviše borbene gotovosti, piše Ukrinform.
8.10 – Tri ukrajinska broda usidrena su u luci Kerč na Krimu i na njima nema vidljivih oštećenja, javlja britanska agencija.
7.45 – Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj, javlja Rojters.
Poslanici Vrhovne rade raspravljaju o tome da li će odobriti jednomesečno ratno stanje, nakon što je predsednik Petro Porošenko potpisao ukaz o ratnom stanju posle incidenata u Kerčkom moreuzu.

Ukoliko parlament potvrdi ukaz predsednika, ratno stanje, koje je predložio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, trajaće 30 dana umesto 60 kako je ranije bilo predloženo.
Predsednik Ukrajine je u televizijskom obraćanju rekao da dekret o proglašenju ratnog stanja ne uključuje ograničavanje ljudskih prava ili odlaganje izbora planiranih za narednu godinu.
Petro Porošenko je predložio Vrhovnoj radi da se ratno stanje oroči na 30 umesto na 60 dana kako je ranije bilo planirano.
"Ispunio sam svoje ustavne obaveze i predložio uvođenje ratnog stanja u zemlji koje bi trebalo da stupi na snagu od 28. novembra u devet časova ujutru", naveo je Porošenko.
S obzirom na najnovija dešavanja, oružane strane Ukrajine stavljene su u stanje najviše borbene gotovosti, piše Ukrinform.
Kako prenose agencije, Generalštab Ukrajine dobio je naređenje da pripremi vazdušnu odbranu zemlje kako bi se zaštitile najvažnije državne ustanove, kao i da se spremi za delimičnu mobilizaciju.
"Bezbednosna služba Ukrajine dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti", piše u tom dokumentu, prenosi Tas.
Granična služba Ukrajine dobila je instrukcije da pojača bezbednost na granici s Krimom, a, kako prenosi Tas, jedan deo ukaza je i dalje poverljiv. 
Predsednik Ukrajine objasnio je ranije da uvođenje ratnog stanja ne znači da će Ukrajina sprovoditi ofanzivne akcije, već isključivo dejstva za odbranu svoje teritorije i zaštitu bezbednosti građana.
Prema njegovim rečima, ratno stanje se uvodi u skladu sa međunarodnim pravom sa ciljem jačanja odbrambenih sposobnosti Ukrajine usled sve veće ruske agresije.
"Ratno stanje ne znači naše odbijanje da rešimo pitanje oslobađanja teritorije Ukrajine političkim i diplomatskim sredstvima. Nameravamo da nastavimo da se pridržavamo svih međunarodnih obaveza, uključujući i sporazume iz Minska", naveo je Porošenko.
Zahtev da Rusija oslobodi mornare i vrati brodove
Na današnjem sastanku ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost, Porošenko je rekao da zahteva od Rusije da odmah na slobodu pusti ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove.

Pozvao je i na "deeskalaciju" krize oko poluostrva Krim.
"Posle niza provokacija bez presedana, Rusija je počinila čin agresije protiv Ukrajine. To je agresija na teritoriju Ukrajine i rat sa Rusijom u međunarodnim vodama", poručio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin.
S druge strane se oglasio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da bi proglašenje ratnog stanja u Ukrajini moglo da omogući slobodno delovanje radikalnih nacionalista.
"Treba oprezno da pratimo situaciju (u Donbasu). Kršenja međunarodnog humanitarnog prava su već postala uobičajena tamo, a to uključuje granatiranje naselja i društvenih ustanova i civilne žrtve. Ako bi ratno stanje bilo proglašeno, radikalni nacionalisti bi mogli da se osete kao da su dobili odrešene ruke", rekao je Lavrov, prenosi Tas.
U međuvremenu, Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj, javlja Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.
Generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov kaže da se plovidba kroz Kerč odvija uobičajeno.
Bez hitne sednice Saveta bezbednosti UN
Iako je Moskva zatražila da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu, sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv.
Kina, Rusija, Kazahstan i Bolivija glasale su za ruski predlog, a četiri zemlje bile su uzdržane, prenela je agencija Tas.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije oslobodi ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove.
NATO je prethodno saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava. 
Turska zabrinuta, Poljska osuđuje
Evropska komisija zatražila je, u međuvremenu, od Rusije da oslobodi tri ukrajinska broda.
Rojters prenosi da je portparolka Evropske komisije naglasila da "EU ne priznaje rusko pripajanje Krima" i navela da je Rusija u obavezi da hitno deblokira Kerčki moreuz.
"Mi ovo veoma ozbiljno shvatamo", rekla je portparolka Evropske komisije.
Oglasio se i nemački šef diplomatije Hajko Mas, koji je na Tviteru napisao da je "ruska blokada Azovskog mora neprihvatljiva" i da su događaji alarmantni.
Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem piše da je "Rusija prekršila međunarodna pravila agresivnim ponašanjem prema brodovima ukrajinske mornarice u Azovskom moru".
"Svim snagama osuđujemo agresivno ponašanje Rusije i pozivamo (njeno) vođstvo da poštuje međunarodno pravo", stoji u saopštenju poljskog ministarstva.
Međunarodnim pozivima Rusiji da oslobodi ukrajinske brodove prodružila se i Francuska, pozivajući obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i spreče vojnu eskalaciju. 
Tursko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da ne sme biti opstrukcije saobraćaja na području Kerčkog moreuza, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.
"Kao zemlja koja deli obalu Crnog mora, naglašavamo da prolaz kroz Kerčki moreuz ne sme da bude blokiran", navodi se u saopštenju turskog ministarstva u kojem se poziva na "izbegavanje koraka koji mogu da ugroze stabilnost i mir u regionu".
Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da su zaplenjeni ukrajinski vojni brodovi "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu", koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska vojska upotrebila je oružje kako bi ih prisilila da se zaustave.
Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni "suhoj 25".

Agencije prenose da su ukrajinski ekstremisti izazvali incidente i ispred ruskih konzulata u Harkovu i Lavovu. Kako navodi AP, u Lavovu su zapaljene gume ispred konzulata, a grupa ekstremista je u Harkovu zapalila baklje i konzulat gađala jajima.
Na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva, okupilo se oko 500 nacionalista koji su uzvikivali antiruske slogane i tražili od vlasti da dozvoli ukrajinskoj vojsci da upotrebljava oružje u ovakvim incidentima, preneo je Tas.
Oni su, takođe, tražili nacionalizaciju ruske imovine u Ukrajini.
Demonstranti su marširali do zgrade Vrhovne rade, gde se iza zatvorenih vrata odlučuje o eventualnom proglašenju ratnog stanja. Nacionalisti podržavaju ovaj korak, ali insistiraju da glasanje o ovom pitanju bude javno. 
Protesti su još juče počeli u Kijevu, kada je nekoliko stotina ljudi protestovalo ispred ruske ambasade, ostavljajući brodove od papira ispred kapije. Postavili su i gume koje su pokušali da zapale, ali ih je policija sprečila.
Prethodno su ubacili dimne bombe u dvorište zgrade ruskog diplomatskog predstavništva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog rusko-ukrajinskog sukoba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2018

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas održava hitan sastanak zbog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, a na zahtev obe zemlje. To je na Twitteru potvrdila i ambasadorka SAD u UN Niki Hejli. Parlament Ukrajine danas će održati vanrednu sednicu na kojoj će se konsultovati za vojnim zvaničnicima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.