Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2025, 15:47
Proizvodnja lubenica i dinja u plasteniku porodice Vitkovac
Sela oko opštine Trstenik poznata su po proizvodnji povrća, a sam kraj je bogat podzemnim vodama, čak i u vrelim letnjim danima. I Nebojša Vitkovac se u selu Bresno Polje kod Trstenika bavi povrtarstvom, nastavio je tradiciju svoje porodice, ali je nakon fakulteta asortiman povrća obogatio lubenicom i dinjom.
Još od detinjstva Nebojša Vitkovac je bio upoznat sa povrtarskom proizvodnjom. Nakon završetka Poljoprivrednog fakulteta u Čačku vraća se u selo Bresno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Polje kod Trstenika gde stečeno znanje primenjuje u praksi, te je proširio porodičnu proizvodnju sa lubenicama i dinjama u plastenicima.
"Dobio sam ideju da započnem da gajim lubenice i dinje u plastanicima. Smatrao sam da je to pre svega ranija proizvodnja, a shodno tome i da se izlazi dosta ranije na tržište, postigne se bolja cena i lakši je plasman. Bavimo se ovim već četiri godine i mogu da vam kažem da polako zaokružujemo kompletnu proizvodnju. Imamo neki plasman, nisu to neke velike količine ali zadovoljni smo i prinosom, i plasmanom, i cenom. Naravno planiramo i da proširimo proizvodnju. Mi nemamo neku veliku površinu trenutno, to je nekih oko 500 biljaka dinje i imamo nekih 200 biljaka lubenice i bude to po plasteniku nekih od 750 kilograma, do tone, tone i po, a sve to zavisi koliko se biljka ostavi da rađa, da li se skida ili se pusti cele vegetacione sezone jer može. Mi je puštamo recimo do novembra meseca da nam rađa, uz adekvatnu prihranu i zaštitu koja je minimalna ali koja se javlja i u ovim letnjim periodima, rađa zaista bez problema", kazao je Nebojša Vitkovac, povrtar iz sela Bresnog Polja.
Nebojša u plastenicima gaji lubenicu sorte pepita koja je poznata kao bejbi odnosno mini lubenica specifičnih tigrastih šara. Takođe u plastenicima se nalazi i dinja manuela, poznata po slatkom ananas ukusu.
"Ta lubenica ima kada se govori o plasmanu onu mantru oko kupuje voćku ili povrće, samim tim ima jako specifičnu koru koja ima te tiger šare, ima veoma tanku koru, ima hrskavo meso, jako crvenu boju i slatkoću koja se zaslužuje. Ima odličnu rodnost, jako je tolerantna na visoke temperature, otporna na viruse i uvenuća i po pitanju svega toga jedan odličan paket. Dinja je neka proporcija lubenice i po pitanju rodnosti i mesa i prinosa i takođe je otporna, jako lepu slamasto žutu boju ima koja u fazama same berbe prelazi u neku narandžasto braon boju sa osunčane strane. Ima lepo belo meso, dobre slatkoće koja se takođe zaslužuje, dobar je prinos, sedam do osam plodova rodi po jednoj biljci, čak i više kad se sotavlja duže da rađa. Jako je dobar paket otpornosti na sve probleme koje se mogu javiti u proizvodnji", kazao je Vitkovac.
Nebojša Vitkovac odličio se za proizvodnju nekoliko povrtarskih kultura gde svaka od njih ima svoje mesto na gazdinstvu. Iako malih površina sve zajedno čine jednu dobru proizvodnju povrća tokom skoro cele godine.
"Gledamo da budemo u jednom zaokruženom plasmanu pa shodno tome imamo i pink paradajz, imamo i šljivar paradajz, imamo i ljute paprike, slatke paprike, tu je i začinsko bilje, blitva, mirođija, peršun, kasnije gajimo kupus i to onaj što se kiseli. Zaista smo gledali da napravimo jedan širok asortiman da bismo imali što više naših proizvoda i da to sve plasiramo krajnim potrošačima. Imaćemo i krompir i sve to nisu neke velike površine ali za plasman u maloprodaji sasvim dovoljno. Lepo su rodili jer imamo mogućnosti za navodnjavanje po ovim vrelim danima i zaista sve dobro prođe i po pitanju prinosa i po pitanju kvaliteta", napomenuo je on.
Sela oko Trstenika bogata su podzemnim vodama pa ni visoke temperature ne utiču na navodnjavanje dok Nebojša preporučuje i proizvodnju u plastenicima jer povećavaju otpornost biljaka na bolesti i štetočine.
Pogledaj vesti o: Trstenik
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...












