Porošenko potpisao zakon o ratnom stanju

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko potpisao zakon o ratnom stanju

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je danas ukaz na osnovu zakona o ratnom stanju koje je u Ukrajini uvedeno zbog sukoba s Rusijom, rekao je njegov portparol.

"Predsednik Porošenko je potpisao zakon", naveo je portparol Svjatoslav Cegolko. Ukrajinski parlament je u ponedeljak usvojio zakon o proglašenju 30-odnevnog ratnog stanja u svim priobalnim i pograničnim regionima posle ruske zaplene tri ukrajinska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vojna broda u nedelju.

Iako je tim zakonom potvrđen Porošenkov ukaz od ponedeljka, ostalo je nejasno kada ratno stanje stupa na snagu, iako su danas neki ukrajinski zvaničnici naveli da je ono na snazi od ponedeljka. Cegolko takođe nije želeo da razjasni nedoumicu.

"Svi treba da budemo spremni da odbijemo agresiju našeg neprijatelja koji je do skoro bio samo naš sused", rekao je danas ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Uvođenje ratnog stanja je već nateralo UEFA da juče oglasi izmeštanje utakmice Lige Evropa između Vorskle iz Poltave i engleskog Arsenala. Poltava nije obuhvaćena ratnim stanjem ali je utakmica ipak prebačena u Kijev "iz razloga bezbednosti".

Ukrajinske vlasti su više puta ponavljale da ratno stanje, koje omogućava mobilizaciju građana, regulaciju medija i ograničavanje javnih okupljanja, ima suštinski "preventivni" karakter.

"Cilj ratnog stanja je da pokaže da će neprijatelj veoma skupo platiti ako odluči da nas napadne. Ono će biti kao hladan tuš koji će zaustaviti budale koje planiraju da napadnu Ukrajinu", rekao je sinoć Porošenko.

Ministarstvo odbrane Ukrajine će danas popodne održati konferenciju na kojoj će objasniti kako će ratno stanje biti primenjeno u vojsci.

"Preti nam totalni rat s Rusijom"

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom i naveo da njegovoj zemlji preti "totalni rat" s Moskvom.

"Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž grnaice je drastično povećan", rekao je sinoć Porošenko na televiziji, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

On je takođe, pozivajući se na obaveštajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim rečima, od 2014. se na Krimu "utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije".

"Ne želim da neko pomisli da su ovo dečje igre. Ukrajina se suočava s pretnjom totalnog rata protiv Rusije", naveo je on.

Porošenko je izjavio i da je u nedelju, posle zaplene tri ukrajinska broda, pokušao da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina ali da nije bilo odgovora.

"Iste noći sam zahtevao razgovor s ruskim predsednikom Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao da od (nemačke kancelarke) Angele Merkel zatražim da razgovara s Putinom o incidentu", naveo je ukrajinski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da "nije bilo telefonskog kontakta dva predsednika".

Zbog incidenta na moru i zaplene tri broda s 24 člana posade Ukrajina i Rusija se nalaze u najžešće, sukobu tokom više godina, a Ukrajina je proglasila jednomesečno ratno stanje u pograničnim oblastima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi šalju još jedan S-400; Porošenko: Preti "totalni rat"

Izvor: B92, 28.Nov.2018

Kijev -- Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom. AP: Rusi šalju još jedan sistem S-400...Zbog toga Porošenko navodi da njegovoj zemlji preti "totalni rat" s Moskvom..."Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen....

Nastavak na B92...

POČELO RATNO STANJE U UKRAJINI! POROŠENKO: Rusija jača vojsku na granici, preti nam TOTALNI RAT!

Izvor: Kurir, 28.Nov.2018

10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorava na mogućnost rata sa Rusijom. Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.