Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2017, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast zločina iz mržnje u SAD drugu godinu zaredom

Zločini iz mržnje u SAD porasli su u 2016. godini drugu godinu zaredom, uz povećanje broja napada motivisanih predrasudama prema afroamerikancima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije, saopštio je danas američki Federalni istražni biro (FBI).

Prošle godine je izvršeno više od 6.100 zločina iz mržnje, što je povećanje od pet odsto u odnosu na 2015. godinu, a u obe godine povećanju je najviše doprineo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rast zločina izvršenih zbog rase ili etničke pripadnosti žrtava.

Od 4.229 rasno motivisanih zločina, više od polovine je izvršeno nad afroamerikancima, a 20 odsto nad belcima, navodi se u izveštaju FBI. Jevreji su žrtve u više od polovine od 1.538 zločina motivisanih nečijom religijom. Broj zločina nad pripadnicima LGBT populacije porastao je prošle godine na 234 sa 203, koliko ih je bilo 2015. godine.

Brojevi u danas objavljenom izveštaju slični su navodima grupa za zaštitu ljudskih prava koje su zabeležile povećanje maltretiranja i vandalizma usmerenog prema muslimanima, Jevrejima, afroamerikancima i drugima za vreme prošlogodišnje kampanje za predsedničke izbore u SAD. Tu kampanju je obeležila oštra retorika tadašnjeg kandidata republikanaca, a današnjeg predsednika SAD Donalda Trampa protiv imigranata, naročito muslimanskih.

U 2016. godini bilo je 307 zločina nad muslimanima, dok ih je 2015. godine bilo 257, što je tada bio najveći broj u jednoj godini od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Godišnji izveštaj FBI je najobuhvatniji pregled zločina iz mržnje u SAD, ali američke vlasti dugo upozoravaju da je on nepotpun, delimično zbog toga što se zasniva na dobrovoljnom prijavljivanju policijskih službi širom zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Drugu godinu zaredom, SAD beleži porast zločina iz mržnje

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2017, 00:40

Zločini iz mržnje u SAD porasli su u 2016. godini drugu godinu zaredom, uz povećanje broja napada motivisanih predrasudama prema afroamerikancima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije, saopštio je američki Federalni istražni biro (FBI)...Prošle godine je izvršeno više od 6.100 zločina...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.