Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska pravoslavna crkva: Televizija nas ponižava

Patrijarh Poljske autokefalne pravoslavne crkve arhiepiskop Sava optužio je poljsku javnu televiziju da ponižava i diskriminiše pravoslavne vernike jer u neadekvatno vreme emituje praznične liturgije.

Mitropolit varšavski i cele Poljske Sava uputio je pismo direktoru poljske javne televizije TVP Andžeju Urbanjskom u kome oštro protestuje zbog toga što je ove godine božićnu liturgiju TVP emitovala u 7:20 časova ujutru, u vreme kada svi idu na posao ili u školu i vernici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemaju šanse da je vide, javljaju danas poljski mediji.

"Možda ste mogli da je prebacite i u zoru. Kome je taj program bio namenjen?", zapitao je Sava i podsetio da svake godine Poljska pravoslavna crkva mora da ratuje da joj nacionalni elektronski servis prenese bar božićno i uskršnje bogosluženje.

"Nimalo ne sumnjam da je to primer diskriminacije i ponižavanja Poljske pravoslavne crkve", napisao je patrijarh, čija crkva ima u 38-milionskoj Poljskoj oko 600.000 vernika.

Protestno pismo je solidarno objavila Katolička informativna agencija, novinska agencija Poljske katoličke crkve.

TVP se izvinila da joj nije bila namera da diskriminiše poljske pravoslavce i upozorila da je upravo to rano jutarnje vreme rezervisano za ekumenske programe na drugom kanalu poljske televizije.

Verske emisije i prenosi bogosluženja prisutne su tradicionalno na poljskim televizijama.

Poljska katolička crkva ima svoju, doduše kontroverznu televiziju Trvam a u specijalne verske televizije s obzirom na popularnost takvih programa upustile su se i komercijalne tv stanice.

Komercijalna TVN od septembra ima svoju versku televiziju TV Religija namenjenu većinskom, umerenijem krilu Poljske katoličke crkve, za koje je TV Trvam suviše radikalna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.