Poljakinje na ulicama traže jednaka prava

Izvor: S media, 07.Mar.2010, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljakinje na ulicama traže jednaka prava

Više hiljada Poljakinja u Varšavi i drugim gradovima širom zemlje izašle su danas na ulice da pod parolom "Solidarne u krizi, solidarne u borbi" zahtevaju jednaka prava uoči 8. marta.

U podne su Varšavljanke već jedanaestu godinu za redom na čelu s bivšom prvom damom Jolantom Kvašnjevskom krenule u protestnu šetnju po centru poljske prestonice, od Palate kulture i nauke do Sejma poljskog parlamenta.

"Budimo solidarne. Ne samo 8. marta, već 365 dana u godini", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pozvala je danas omiljena bivša prva dama i podsetila da 8. mart nije komunistički praznik, kako to nastoji da se predstavi u zemljama koje su se oslobodile uloga sovjetskih satelita, već da su još prababe počele borbu za rodovnu ravnopravnost.

"Ne bi ni mi bile ovde da nije bilo njih", kazala je Kvšanjevska i pozdravila što svake godine u toj varšavskom maršu za ženska prava vidi sve više muškaraca.

U Varšavi su počasne gošće ovogodišnjeg marša Alicja Tišonc i Aneta Kravčik, kao simboli žena koje nisu oklevale da se u mučnim sudskim procesima izbore za svoja prava.

Tišonc je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu uspela da se izbori za osudu Poljske zato što ni lekari ni vlasti nisu poštovali njeno zakonsko pravo da prekine veštački trudnoću koja joj je ozbiljno ugrozila zdravlje.

Aneta Kravčik je iznela u javnost seksualne iznude i zlouputrebe kojima su bile izložene aktivistkinje partije Samoodbrana kada su želele da zadrže posao u partijskim strukturama ili budu na kandidatskim listama za izbore.

Lider Samoodbrane Andžej Leper, jedno vreme poljski vicepremijer u prethodnoj vladi i jedan poslanik te stranke koji su uveli partijsko načelo - radno i odborničko mesto za seks ako je žena mladja i lepuškasta - osudjeni su na zatvorske kazne.

Poljakinje su danas nastojale da obrate pažnju na problem ekonomske neravnopravnosti i na to da su i dalje manje plaćene na istim radnim mestima nego njihove muške kolege i diskriminisane kada posao traže.

U obeležavanje Medjunarodnog dana žena ove godine se zvanično uključila i jedna od sindikalnih centrala u Varšavi.

"Donalde, ne treba da nas voliš, poštuj nas", skandirale su na ulicama Varšave premijeru Donaldu Tusku.

Pored tradicionalnih marševa ulicama gradova, Poljakinje u Poznanju su gradsku većnicu danas proglasile za Ženski gradić i omogućile zainteresovanima lekarske preglede.

U Lodju su predstojeći Medjunarodni dan žena Poljakinje obeležile i tako što su na dva dana otvorile veliki besplatni kozmetički salon.

U Gdanjsku, Gdinji i Sopotu, gde su žene juče prošle ulicama u zajedničkoj povorci, najveće galerije otvorile su prigodne izložbe ženske umetnosti.

U Gdanjku je na sam praznik, u ponedeljak, zakazana je debata pod nazivom "U kuhinju ili u politiku?" o kvotama i paritetima u poljskoj politici, kojima se za sada uspešno opiru političari.

Vroclav slavi Medjunarodni dan žena tek sutra a pored povorke gradske vlasti i jedan lokalni radio organizovali su da gradom prodje poseban "Tramvaj zvani želja" u kojem će muškarci moći da preko radija pošalju neku lepu želju ženama ili ženi koju odaberu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.