Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 21:03

Policija upozorava na moguće nove terorističke napade u Francuskoj

Dan posle terorističkog napada u Nici, u kome je Tunišanin Brahim Ausaui ubio tri osobe u katedrali - jutros je uhapšen muškarac zbog sumnje da je pomogao napadaču. Širom Francuske pojačane su bezbednosne mere. Policija upozorava na moguće nove terorističke napade u zemlji, koja je uključena u rat protiv islamista. I vlasti Tunisa pokrenule su istragu o napadaču.
Sumnja se da je uhapšeni 47-godišnji muškarac pomogao napadaču - tako što mu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je dao telefon pre napada.

Brahim Ausaui, 21-godišnji ubica, u Francusku je stigao vozom iz Italije pre nekoliko dana, sa putnim papirima italijanskog Crvenog krsta.
Jednoj od žrtava odsekao je glavu, uzvikujući "Alahu akbar".
U Tunisu je pokrenuta istraga o tome da li postoji Mahdi organizacija, i da li je ona odgovorna za napad u Nici, kako se navodi na društvenim mrežama.
"Napadač je rođen u Tunisu 1999. godine. Snimile su ga kamere na železničkoj stanici u Nici, a on je odatle prošetao 400 metara do crkve Notr Dam, gde je izveo napad. Nacionalna kancelarija za borbu protiv terorizma je otvorila istragu o ubistvu koje je povezano sa terorizmom. Na licu mesta nađeni su Kuran, dva telefona i nož kojim je izvršio ubistvo", izjavio je Žan Fransoa Rišar, glavni tužilac za borbu protiv terorizma.
Širom Francuske, oko crkava i škola angažovano je 4.000 vojnika. Ispred katedrale u Nici, Francuzi odaju poštu ubijenima.
Francuska je u ratu protiv islamističke ideologije – i to je i unutrašnji i spoljašnji neprijatelj – saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.