Izvor: RTS, 02.Mar.2021, 14:36

Policija u Mjanmaru na demonstrante ispaljuje suzavac i gumene metke

Policija u Mjanmaru je u više navrata koristila suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestuju protiv prošlomesečnog vojnog puča. Demonstranti se, uprkos suzavcu, grupišu i pokušavaju da se odbrane barikadama dok se sukobi sa snagama bezbednosti iz dana u dan pojačavaju.
Vlasti Mjanmara proteklih dana pojačali su upotrebu sile protiv demonstranata koristeći suzavac i gumene metke uz masovna hapšenja učesnika u protestima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ujedinjene nacije saopštile su da veruju da je u nedelju najmanje 18 ljudi ubijeno od strane  snaga bezbednosti. Ministri spoljnih poslova zemalja jugoistočne Azije sastali su se kako bi razgovarali o sve nestabilnijoj krizi u Mjanmaru.
Uprkos represivnim merama, demonstranti su nastavili da se okupljaju na ulicama uz korišćenje zaštitne opreme poput kaciga i improvizovanih štitova.
Demonstranti koriste motke od bambusa kako bi formirali barikade. Uglavnom mladi demonstranti svaki put kada policija ispali suzavac beže, ali se i vraćaju na improvizovane  barikade čim opasnost prođe.
Društvene mreže pune su snimaka haotičnog dešavanja na ulicama najvećih mjanmarskih gradova.
Jangon, Davei i Mandalej su na spisku gradova u kojima su navodno snage bezbednosti koristile pravu municiju u obračunu sa demonstrantima.
Mnogi strahuju da će upotreba sile od strane snaga bezbednosti izazvati nasilnu reakciju – do sada u velikoj meri nenasilnih – demonstranata, kako bi ih diskreditovala i opravdala još oštriju akciju. Snage bezbednosti kontroliše vojna hunta koja je izvršila puč.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više poginulih i povređenih na protestima u Mjanmaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 10:33

Najmanje devet demonstranta je poginulo a nekoliko je ranjeno kada je policija otvorila vatru na njih pokušala da razbije protest protiv vojnog udara u više gradova u Mjanmaru...Tokom sukoba u Jangonu poginuo je jedan demonstrant, isto kao i u Mjingjinu, dok je nekoliko ranjeno, preneli su očevici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.