Policija preuzela kontrolu u Barseloni, stotine povređenih

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija preuzela kontrolu u Barseloni, stotine povređenih

Katalonska i španska nacionalna policija preuzele su noćas kontrolu nad ulicama Barselone i drugih katalonskih gradova i rasterale demonstrante koji su šest sati blokirali grad. Demonstranti su gađali policiju kamenjem, ciglama, petardama i drugim predmetima. Povređeno je oko 100 ljudi, a uhapšeno 27.
Posle nereda i protesta više od pola miliona ljudi – u Barseloni mirno. Hiljade studenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su iz pet gradova Katalonije pešačili do glavnog grada regije, sukobili su se sa policijom pri pokušaju da uđu u zgradu španske nacionalne policije.

Ulice Barselone pretvorile su se u bojno polje, gde su više od šest sati trajali sukobi zagovornika nezavisnosti Katalonije s policijom u kojima je povređeno najmanje  50 osoba.
U centru grada zapaljene su vatre i postavljene barikade, policija je gumenim mecima odgovarala na napade demonstranta koji su ih zasipali kamenjem. Katalonska policija pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće.
"Potrebno je razlikovati mirne demonstracije sindikata od nasilja radikalnih grupa. Nadležne institucije obavljaju svoj posao kako bi osigurali javni red. Policija brani narod od nasilja", rekao je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska.

Kabinet katalonskog predsednika vlade Kima Tore sazvao je hitan sastanak. Policiji konstantno dolazi pojačanje jer ne uspeva da suzbije nemire, koji su, tvrde zvaničnici, najteži do sada.
Građani koji se protive nezavisnosti Katalonije, kritikuju premijera Pedra Sančeza što nije uveo vanredne mere i traše hitno suzbijanje nasilja.

Višednevni nemiri su nastupili nakon presude katalonskih vlasti koje su osudile devet separatista na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. koji je zabranio ustavni sud i proglašenja republike Katalonije.
Tokom nekoliko dana protesta, u Barseloni je privedeno 128 osoba, a 207 policajaca je povređeno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAJŽEŠĆI SUKOBI DO SADA Policija u Barseloni se brutalno obračunala sa demonstrantima (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 19.Okt.2019

Katalonska i španska nacionalna policija preuzele su noćas kontrolu nad ulicama Barselone i drugih katalonskih gradova i rasterale demonstrante koji su šest sati blokirali grad.

Nastavak na Blic...

Policija preuzela kontrolu nad ulicama Barselone

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2019

Katalonska i španska nacionalna policija preuzele su noćas kontrolu nad ulicama Barselone i drugih katalonskih gradova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.