Izvor: Radio 021, 19.Okt.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest sati sukoba na ulicama Barselone

Katalonska i španska nacionalna policija preuzele su u noći između petka i subote kontrolu nad ulicama Barselone i drugih katalonskih gradova rasteravši demonstrante koji su tokom šest sati učestvovali u sukobu, iza kojeg je ostalo 89 povređenih.

U petak uveče došlo je do najžešćih sukoba katalonskih zagovornika nezavisnosti i policije od kada su u ponedeljak izrečene zatvorske kazne katalonskim liderima osuđenim zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine.

Bile su zapaljene vatre i postavljene barikade iza kojih su demonstranti sa maskiranim licima zasipali policiju kamenjem, ciglama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila ispaljujući gumene metke i suzavac, te koristila palice.

Do nereda je došlo i u drugim katalonskim gradovima gde su takođe organizovani protesti. Povređeno je 89 osoba, od kojih 60 u Barseloni. Prema poslednjim informacijama uhapšeno je 27 osoba.

U Barseloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije na protestu, podatak je gradske policije.

Generalni štrajk na poziv sindikata koji zagovaraju samostalnost obuhvatio je oko 68 odsto industrijske proizvodnje u Kataloniji, te oko 70 odsto trgovaca, navode u katalonskoj vladi.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.