Pogled iznad horizonta: Rusija lansira novi radar na jugu

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled iznad horizonta: Rusija lansira novi radar na jugu

07.09.2012. -

Radiolokaciona stanica (RLS) sistema za rano upozorenje o raketnom napadu „Voronjež-M“ na jugu Rusije u Krasnodarskokm kraju stupiće na borbenu dužnost početkom 2013. godine. Ovo je saopštio komandant trupa vazduhoplovno-kosmičke odbrane general-pukovnik Oleg Ostapenko. Nova radiolokaciona stanica treba da postane alternativa radaru „Darjal“, koji se nalazi na teritoriji Azerbejdžana.

Novi radar u Armaviru (jug Rusije, nedaleko od priobalja Crnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mora) postaće druga radiolokaciona stanica u regionu. Prva, koja već obavlja borbene dužnisti pokriva sektor od granice SAD i Kanade do afričkih pustinja. A nova stanica će vršiti nadzor u južnom i jugoisočnom pravcu – od Afrike do Indije. Prethodno se taj sektor nalazio u zoni odgovornosti Gabalinske RLS u Azerbejdžanu. Lansiranje radara u Armaviru omogućiće pojačanu zaštitu teritorije Rusije od bilo kakvih potencijalnih pretnji iz vazduha i iz kosmosa, kaže glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko:

- Aktuelnost ovog problema pojavača se time što trenutno vodeće zemlje Zapada, pre svega SAD i njihovi partneri u NATO aktivno razrađuju novu klasu naoružanja – supersonične letilice, koje su u stanju za kratko vreme stignu do bilo koje tačke na zemlji i napadnu određene ciljeve.

Ažuriranje sistema upozoravanja novim stanica na teritoriji Rusije omogućava oslobađanje od političkih rizika, povezanih sa situacijom u susednim zemljama. Kao primer može da posluži neuspeh Moskve da koristi stanicu tipa „Dnjepr“ u Ukrajini, ponašanje vlasti teško da je bilo dosledno. Komentar vojnog eksperta Konstantina Bogdanova.

- U tom slučaju bilo kakvi problemi povezani sa nedoslednostima oko procene iznosa plaćanja, bilo kakvi diplomatski problemi jednostavno nestaju. Gabalinska RLS može jednostavno da bude napuštena ili evakuisana, ako ćemo da nazovemo stvari pravim imenom. Ona više nije okosnica sistema ranog raketnog upozoravanja na ovom prostoru. I to je suštinski izuzetna prednost, jer će Azerbejdžan biti prinuđen da pristane na razumnu sumu za iznajmljivanje, ili da se pomiri sa činjenicom da će ova vojna baza biti evakuisana.

Neposredno posle druge radiolokacione stanice na jugu Rusije, novi radari će se pojaviti na severu i u Sibiru. Glavna preimućstva radara tipa „Voronež-M“ su jednostavnost instalacije i mogućnost ubrzane modernizacije, što olakšava izgradnju i održavanje sistema borbene gotovosti.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.