Podvig predaka jača duh potomaka

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2012, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvig predaka jača duh potomaka

24.04.2012. -

Danas startuje akcija Georgijevska lenta, posvećena Pobedi u Velikom Otadžbinskom ratu. Do 9. maja u glavnom gradu i ruskim regionima, u gradovima susednih zemalja i inostranstvu biće podeljeni milioni narandžasto-crnih traka. Uoči praznika građani Rusije i sunarodnici na svim kontinentima planete privezaće ih na odeću, tašne, antene kola. Kredo Akcije je – Pamtim i ponosim se!

Geogijevska lenta je atribut mnogih vojničkih nagrada Ruske imperije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sovjetskog Saveza i savremene Rusije. Prvi put se pojavila na ratničkim mundirima zajedno sa ordenom Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija 1769. godine. Od tada se njena narandžasto-crna boja smatra u Rusiji znakom ratničke hrabrosti i slave. U vreme Velikog svetskog rata ona se preporodila noseći orden Slave, zatim je ukrasila medalju Za Pobedu. U novoj Rusiji bio je obnovljen i sam orden Svetog Georgija.

2005. godine uoči 60-godišnjice Velike Pobede ruska Studentska zajednica uz podršku RIA Novosti rešila je da privuče pažnju javnosti za istoriju Velikog Otadžbinskog rata. Volonteri su delili na ulicama simbolične narandžasto-crne trake. Na njima je bila adresa sajta gde je svako mogao da se upozna sa arhivskim materijalima. Neočekivano za organizatore akcija je privukla milione ljudi ne samo u Rusiji, već i u inostranstvu. Ako su se u Rusiji trake delile na ulicama, van granica zemlje nije ih bilo lako nabaviti, govori rukovodilac društvene organizacije Studentska zajednica Vasilij Ovčinikov.

Pre 4 godine asocijacija ruskovonske omladine u SAD, saznavši za tu akciju, održala ju je sama. Prosto su sekli belu tkaninu na trake i bojili je markerima crnim i narandžastim. I vezivali takve lente.

Među zemljama koje su postale najaktivniji učesnici akcije nalaze se Ukrajina, Estonija, Letonija, Grčka, Island, Italija, Nemačka, Velika Britanija, SAD, Kanada, Argentina, Kina i Meksiko. Akcija Geogrijevska lenta postala je dobra tradicija, ističe načelnik odeljenja za specijalne projekte RIA Novosti Jekaterina Koroljova.

I svake godine pridružuje nam se sve više i više učesnika. Ove godine, naravno, planiramo da će nas podržati i regioni i naši sunarodnici u inostranstvu.

Kako je pokazalo anketiranje koje je izveo Istraživački centar portaala SuperJob.ru, većina ruskih građana ne samo da u potpunosti odobrava godišnje održavanje akcije, već i aktivno u njoj učestvuje.

Danas je Geogrijevska lenta sembol međunarodnog društvenog pokreta. Ove godine samo snagam Studentske zajednice biće podeljeno oko 3 miliona traka, ističe njen rukovodilac Vasilij Ovčinikov.

Imamo prvi put kao dobrog partnera Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije. Oni su već poslali georgijevske lente u 92 zemlje sveta. Na našem sajtu www.cco.ru biće pokrenut blok programa koji će sugerisati gde ona može da se dobije u pojedinoj zemlji. Tačnije u kom gradu i na kojoj adresi.

Radiokompanija Glas Rusije kao i prethodnih godina govoriće o tome kako se odvija akcija Georgijevska lenta -2012. u glavnom gradu i regionima Rusije, u drugim zemljama.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posvećeno riznici planete

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2012

24.04.2012. -..U sedištu UNESKA u Parizu započele su akcije posvećene međunarodnoj ekološkoj saradnji u istraživanju i očuvanju jezera Bajkal. Kao najveća akumulacija pitke vode na planeti ono je uključeno u Spisak svetskog nasleđa UNESKA. Eksperti Međunarodnog saveza za očuvanje prirode...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.