Posvećeno riznici planete

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2012, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posvećeno riznici planete

24.04.2012. -

U sedištu UNESKA u Parizu započele su akcije posvećene međunarodnoj ekološkoj saradnji u istraživanju i očuvanju jezera Bajkal. Kao najveća akumulacija pitke vode na planeti ono je uključeno u Spisak svetskog nasleđa UNESKA. Eksperti Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih resursa u svom zaključku o vrednosti Bajkala napisali su: Čudo limnologije, koncentracija jedinstvenih prirodnih vrednosti!

U okviru bajkalskih akcija u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Parizu će biti održana naučna konferencija Bajkal – svetska riznica. Na njoj će naučnici i ekolozi iz 9 zemalja razmotriti rezultate međunarodne naučno-istraživačke ekspedicije Mirovi na Bajkalu. O tome je za Glas Rusije govorila jedna od organizatora, zamenik direktora Fonda za pomoć očuvanju Bajkala Ina Krilova.

Vrlo je ozbiljan sastav učesnika – oko 17 naučnika i stručnjaka. Oni će govoriti ne samo o protekloj ekspediciji, već i o proglemima koji su povezani za očuvanje jezera Bajkal, i o perspektivnim istraživačkim projektima na očuvanju prirode.

Za tri godine rada ekspecicije Mirovi na Bajkalu dubokovodni batiskafi izvršili su 176 spuštanja i načinili nekoliko velikih otkrića. Najpoznatije je pronalaženje goriva budućnosti – gasnih hidrata – na dnu jezera 2009. godine. Ovaj izvor ugljovodonika je obnovljivi resurs. Talozi na dnu se formiraju stalno, dok su rezerve nafte i gasa konačne. U svetu nalazišta gasnih hidrata ima isto koliko i istraženih izvora nafte i gasa. Jedan od referata ruskih naučnika na konferenciji će biti posvećen proučavanju gasnih hidrata.

Učesnici i gosti manifestacije u štabu UNESKA će probati čistu i vrlo ukusnu vodu jedinstvenog jezera, takođe će videti veliku izložbu Čarobni svet Bajkala. Osim video i foto materijala, na njoj će biti prikazani naučni eksponati koje predstavlja Limnološki institut Sibirskog odeljenja RAN, nastavlja Ina Krilova.

Kod nas će čak biti predstavljeni emdemski primerci u špiritusu koji će začuditi našu publiku. Na rpimer, čuvena epišura, amfipoda, račić – upravo oni biodestruktori koji čiste bajkalsku vodu. Oni su prikazani u epruvetama na počasnom mestu u vitrini broj jedan Geologija Bajkala.

Za vreme ekspedicija Mirovi na Bajkalu, u spuštanju batiskafa učestvovali su naučnici, poznati političari i javni poslenici iz 12 zemalja sveta, između ostalog ruski premijer Vladimir Putin i američki režiser Džejms Kameron. A za učesnike manifestacije u štabu UNESKA biće prikazan premijerno dokumentarni film Ka dubinama Bajkala, po materijalima ekspedicije ruskih batiskafa. Svetska naučna zajednica odavno je jedinstvena u mišljenju: Bajkal se može proučavati vekovima, ali praktično je nemoguće otkriti sve njegove tajne.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.