Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Apr.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena zbog prevare

U Nemačkoj je podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna i još četiri osobe za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprečili nameštanje softvera na motore Folksvagenovih vozila koji je omogućio da se vara na testovima za merenje izduvnih gasova.

Tužioci u Braunšvajgu rekli su danas da je Vinterkorn najmanje od maja 2014. godine znao za postojanje tog softvera koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog iako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je govorio da je saznao za to neposredno pre nego što je skandal izbio u septembru 2015.

U saopštenju tužilaca navodi se da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora ako budu pronađeni krivim, i da bi bonusi zarađeni na osnovu prodaje zasnovane na prevari mogli biti oduzeti.

Tužioci su naveli da su optuženi, svi visoki direktori Folksvagena, bili učesnici u prevari koja je počela 2006. godine. Foklsvagen je priznao da je u vozila ugrađivao softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kada bi vozila krenula u redovnu vožnju kontrola emisija izduvnih gasova bi se isključivala čime se poboljšava pređena kilometraža i rad vozila, ali se emituje mnogo veći nivo štetnih gasova od legalnog limita u SAD.

Kako se navodi u tužbi, oni su dodali unapređen softver koji je koštao 23 miliona evra 2014. godine u pokušaju da prikriju pravi razlog za povećanje emisija gasova zagađivača u redovnoj vožnji.

Folksvagen je platio više od 27 milijardi evra u kaznama i nagodbama u godinama od kada je izbio skandal. Kompanija se izvinila i izjasnila se krivom za krivične optužbe u SAD.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Optužnica protiv direktora Folksvagena i još četiri osobe za prevaru

Izvor: Radio 021, 15.Apr.2019

U Nemačkoj je podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna i još četiri osobe za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprečili nameštanje softvera na motore Folksvagenovih vozila koji je omogućio da se vara na testovima za merenje izduvnih gasova...Tužioci...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.