Svet

0

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena zbog prevare

Autor: MIM

Izvor: Beta

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena zbog prevare

Izvor: Foto: Beta / AP

Tužioci u Braunšvajgu rekli su danas da je Vinterkorn najmanje od maja 2014. godine znao za postojanje tog softvera koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog iako je govorio da je saznao za to neposredno pre nego što je skandal izbio u septembru 2015.

U saopštenju tužilaca navodi se da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora ako budu pronađeni krivim, i da bi bonusi zarađeni na osnovu prodaje zasnovane na prevari mogli biti oduzeti.

Tužioci su naveli da su optuženi, svi visoki direktori Folksvagena, bili učesnici u prevari koja je počela 2006. godine. Foklsvagen je priznao da je u vozila ugrađivao softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kada bi vozila krenula u redovnu vožnju kontrola emisija izduvnih gasova bi se isključivala čime se poboljšava pređena kilometraža i rad vozila, ali se emituje mnogo veći nivo štetnih gasova od legalnog limita u SAD.

Kako se navodi u tužbi, oni su dodali unapređen softver koji je koštao 23 miliona evra 2014. godine u pokušaju da prikriju pravi razlog za povećanje emisija gasova zagađivača u redovnoj vožnji.

Folksvagen je platio više od 27 milijardi evra u kaznama i nagodbama u godinama od kada je izbio skandal. Kompanija se izvinila i izjasnila se krivom za krivične optužbe u SAD.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR