Podelom štedljivih sijalica građanima Novi Sad obeležio Svetski dan energetske efikasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2023, 10:39

Podelom štedljivih sijalica građanima Novi Sad obeležio Svetski dan energetske efikasnosti

Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Agencija za energetiku Grada Novog Sada i Radna grupa "Zelena stolica“ su obeležile Svetski dan energetske efikasnosti.

Potrošnja energije u Srbiji, u odnosu na bruto domaći proizvod je 3-4 puta veća u odnosu na zemlje Evropske unije, a dva puta u odnosu na zemlje regiona. Zbog toga je izuzetno važno da se sprovode mere unapređenja energetske efikasnosti, smanje troškovi i unapredi stanje u energetskom sektoru, saopštilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstvo rudarstva i energetike.

Svetski dan energetske efikasnosti obeležen je u Novom Sadu, podelom štedljivih sijalica građanima, uz savete kako da i sami doprinesu uštedi energije.

Primenom preporuka resornog ministarstva, ušteda energije vidljiva je i u javnim objektima, kažu u gradskoj Agenciji za energetiku.

"Mi u agenciji pratimo potrošnju električne energije za javne objekte, toplotne energije i vode. U ovom periodu kako se primenjuju te mere napravili smo uštedu od 8 posto u potrošnji električne energije, 25 posto u potrošnji toplotne energije i 4.3 posto u uštedi električne energije za javnu rasvetu", navodi Ivan Pantelić, direktor Agencije za energetiku Novog Sada.

Grad je ove godine obezbedio dva puta više sredstava za energetsku efikasnost, koja će biti na raspolaganju građanima, ističe Andrijana Čapko iz gradske Uprave za zaštitu životne sredine i navodi: "Prva mera za koju smo i raspisali javni poziv za građane jeste postavka solarnih panela cirkulacionih pumpi. Za te namene Grad je sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku obezbedio 18.5 miliona dinara. Javni poziv za građane traje do 3. Aprila"

U prethodnom periodu, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Grad Novi Sad je učestvovao u zameni dotrajale stolarije u 367 domaćinstava, kao i u sufinansiranju instalacije 26 mini solarnih elektrana, ukupne snage 150 kilovata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novosađanima deljene besplatne štedljive sijalice – velika zainteresovanost za energetsku efikasnost (FOTO)

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Mar.2023

NOVI SAD – Danas su u centru Novog Sada povodom Svetskog dana energetske efikasnosti građanima besplatno deljene štedljive sijalice. Ova akcija organizovana je od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Agencije za energetiku Grada Novog Sada i radne grupe „Zelena stolica“. Podela...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.