Podeljeni grad: Zašto se đaci u Vukovaru još uvek odvajaju po nacionalnosti?

Izvor: Press, 18.Nov.2016, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeni grad: Zašto se đaci u Vukovaru još uvek odvajaju po nacionalnosti?

Od oko 22 hiljade učenika u vukovarskim školama, njih 2.250 pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
Od mirne reintegracije krajem 90-ih, vukovarska deca u vrtićima i školama odvojena su po nacionalnosti.

Od oko 22 hiljade učenika u vukovarskim školama, njih 2.250 pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Tako je posljednje dve decenije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Već 13 godina, radi se na ideji zajedničke, interkulturne škole. Ali, ministri i lokalna vlast se menjaju, a deca se i dalje dele na srpske i hrvatske razrede.

Školski čas elektroenergetike u srednjoj tehničkoj školi u Vukovaru. Na srpskom jeziku i ćirilici, predaje profesor Hrvat.

"To je samo jedna prednost kad čovjek poznaje dva jezika 'ajmo reći, je l' dosta su slični, i dva pisma, latinicu i ćirilicu. Tako da ovaj ne vidim tu nikakvog problema", kazao je Pera Crljen, profesor iz Srednje škole Nikola Tesla, Vukovar.

Odvojeni po nacionalnosti

Od mirne reintegracije krajem 90-ih, vukovarska deca u vrtićima i školama odvojena su po nacionalnosti. Pre ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, to je ponegde značilo i odvojene školske zgrade.

Danas, u istoj su smeni, ali u odvojenim razredima. Svi uče po hrvatskom nastavnom programu.

Međutim, učenici srpske nacionalnosti, nastavu imaju na svom jeziku i pismu, uz do 20 odsto dodatnog nacionalnog sadržaja.

Iako su rođeni 1998., rat je nekima još aktualna tema.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.