Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

Vlasnici krupnog kapitala, milijarderi i svi oni koji zapošljavaju milione ljudi širom sveta dolaze u Davos gde počinje Svetski ekonomski forum. U fokusu su geopolitika, ekonomska stabilnost i borba protiv nejednakosti. Na Svetskom ekonomskom forumu učestvovaće i predsednik i premijerka Srbije.
Snežni pokrivač otežava dolazak u Davos skoro tri hiljade delegata, a zbog mećave su otkazani brojni sastanci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planirani uoči zvaničnog otvaranja Svetskog ekonomskog foruma.

Ipak, očekuje se prisustvo svih pozvanih učesnika čije zajedničko bogatstvo dostiže najmanje hiljadu milijardi dolara, pa analitičari komentarišu da se nikada u istoriji na jednom mestu neće naći toliki kapital.
Jedna od glavnih tema svetskih bogataša i ove godine biće borba protiv nejednakosti i siromaštva. Uprkos njihovom ekonomskom suparništvu, mnoge zemlje, upravo u Americi i Kini, vide prostor za značajne poslovne
"Nivo poverenja u globalnu ekonomiju u poslednjih 12 meseci nikada nije bio veći za pet godina, uprkos ometanjima i brigama koje postoje. S druge strane, ove godine je mnogo više socijalnih pretnji - poput problema izbeglica, straha od terorizma i klimatskih promena. To su stvari na koje izvršni rukovodioci kompanija širom sveta ne mogu da utiču niti da ih kontrolišu. U Davosu će se razgovarati o mnogo toga" , kaže Bob Moric, lobalni rukovodilac kompanije "PVC".
Bela kuća je saopštila da u Davos narednih dana stiže i predsednik Donald Tramp, budući da je privremeno ukinuta finansijka blokada američke savezne vlade.
On će na završnom skupu globalne političke i poslovne elite uputiti svoju poruku: "Amerika na prvom mestu".
Uoči zvaničnog početka Svetskog ekonomskog foruma, u švajcarskom zimskom centru dodeljene su kristalne nagrade Kejt Blanšet, Eltonu Džonu i bolivudskoj zvezdi Šahu Ruku Kanu, za rad na podizanju svesti o pravima izbeglica i raseljenih lica, obolelih od side i dece i žena u Indiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.