Poslednje pripreme pred forum u Davosu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje pripreme pred forum u Davosu

Dogovor oko finansija u Americi je postignut, ali je još uvek neizvesno da li će i predsednika Donald Tramp otputovati na svetski ekonomski forum u Davos kako je to ranije najavljeno. Njegova poseta koja je zbog blokade stavljena pod znak pitanja još nije počela, ali su u Davosu uveliko počele pripreme za jedan od najvažnijih susreta moćnika u svetu.

Najmoćniji, najbogatiji i najslavniji spremni su za učešće u još jednom svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << planinskom selu Davosu. Poslednje pripreme uoči zvaničnog otvaranja uveliko su u toku i mada je organizatorima dodatnu muku priredio jak sneg, probleme niko ne očekuje. Na forumu će i ove godine biti više od 3 hiljade učesnika, među kojima je trećina direktora najmoćnijih kompanija, ali i više od 70 lidera u svetu. Posle više od dve decenije najavljeno je i prisustvo američkog predsednika, a upravo zbog posete Donalda Trampa posla je više i za bezbednosne službe, jer su protiv njega već održani protesti, a novi su najavljeni za naredne dane. Zato je na obezbeđenju angažovano više od 4.400 vojnika.

"Razgovarali su sa američkim službama i ambasadom Sjedinjenih država, kao i švajcarskom obaveštajnom službom. Svi dobro radimo zajedno, i tačno će se znati kome je kako i gde dozvoljeno kretanje", kaže Kolonel Valter Šlegel, komandir katona .

Uz Trampa, Davosu će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, britanska premijerka Tereza Mej, a delegaciju Srbije predvodiće predsednik Aleksandar Vučić. Svi oni, baviće se temom ovogodišnje konferencije kako stvoriti zajedničku budućnost i podeljenom svetu, ali i učestvovati na mnogim drugim tribinama. Iako najveća vrednost Davosa nije kako kažu u zvaničnim susretima, niti u pisanim dogovorima, već pre svega u onim nezvaničnim i razgovorima, onih koji bi se bilo kad i bilo gde drugde u svetu teško sreli, i zvanični ekonomski programi nude važne teme, ali i optimizam, tako bar kažu u Međunarodnom monetarnom fondu.

"Globalni rast ubrzan je od 2016, a svi znakovi ukazuju na kontinuirano jačanje tog trenda i ove, ali i naredne godine. Dakle, ovo su dobre vesti", rekla je Kristin Lagard, direktorka MMF-a.

Uoči početka foruma, na svečanom otvaranju dodeljene su i specijalne nagrade umetnicima koji su svojim radom doprineli unapređenju sveta, a one su pripale su glumici Kejt Blanšet, muzičaru ser Eltonu Džonu i indijskom glumcu Šah Ruh Kanu. Dobrodošlicu svima poželeo je akademik Klaus Švab kao što je to uradio i pre 48 godina kada je osnovao prvi susret u Davosu.

"Ne zaboravimo je duh Davosa, duh zasnovan na tri vrednosti. Prvo da poštujete ljudsko dostojanstvo i raznolikost, drugo da služite zajednici više nego sebi i treće da budite čuvari sledećih generacija, a moja posebna želja je da ne bude ovde samo svojim duhom, već da ste tu i dušom i srcem" , rekao je Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 09:23

U Davosu počinje Svetski ekonomski forum koji okuplja vlasnike krupnog kapitala, milijardere i sve one koji zapošljavaju milione ljudi širom sveta. U fokusu su geopolitika, ekonomska stabilnost i borba protiv nejednakosti. Na Svetskom ekonomskom forumu učesvovaće i predsednik i premijerka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.