Počeo referendum u RS

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2016, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo referendum u RS

U Republici Srpskoj danas u sedam sati su otvorena birališta na kojima se građani izjašnjavaju da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike. Republička komisija utvrdila je svoj birački spisak, prema kojem pravo glasa ima više od 1,2 miliona građana.

Održavanje referenduma na području Brčko Distrikta je zabranio je supervizor za Brčko, pa su vlasti RS su odlučile da građani iz distrikta sa pravom glasa mogu glasati u Donjem Žabaru i teritoriji opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Bijeljina, odnosno u najbližim mestima u RS.

Građani Republike Srpske koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u predstavništvima Republike Srpske u Srbiji, Briselu, Antverpenu, Roterdamu i Parizu, kao i Moskvi.

Ustavni sud BiH je 17. septembra zabranio održavanje referenduma, ali su vlasti ovog bh entiteta odlučile da ga sprovedu i pored zabrane.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku doneo na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma. Predstavnici vladajuće koalicije prvobitno su tvrdili da je referendum o Danu republike način da se odbaci odluka Ustavnog suda BiH, da bi poslednjih dana saopštili da je referendum način provođenja odluke Ustavnog suda, odnosno anketa, koja političarima i parlamentu RS treba da pomogne u pronalaženju načina sprovođenja odluke suda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.