Pobunjenici zauzeli televiziju u Jemenu

Izvor: RTS, 19.Jan.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici zauzeli televiziju u Jemenu

Jemenska ministarka informisanja Nadia Sakaf kaže da su šiitski pobunjenici iz plemena Huti zauzeli državnu novinsku agenciju i televiziju, nazivajući to "korakom ka državnom udaru".
Nadia Sakaf je rekla da je izveden napad na kolonu vozila u kojoj je bio premijer Jemena, prenosi Tanjug.
Huti i vojska od jutros vode žestoke borbe koje su počele razmenom vatre blizu predsedničke rezidencije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u glavnom gradu Sani. Sukobi su nastavljeni iako zvaničnici tvrde da je postignut dogovor o primirju.
Očevici su izjavili agenciji Asošiejted pres da su na ulicama videli tela poginulih, da su čuli pucnjavu iz mitraljeza i da su padale bombe oko palate, iz koje se dizao crni dim.
U izveštaju televizije Hutija Al Masera optužuje se vojska da je bez razloga otvorila vatru na patrolu pobunjenika kod palate.
Zvaničnik jemenske vojske, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je za AP da su Huti isprovocirali napad kada su prišli položajima vojske i postavili svoje kontrolne punktove.
Ministarka Nadia Sakaf izjavila je ranije da je predsednik Abed Rabo Mansur Hadi postigao dogovor s pobunjenicima i da će tokom dana imati hitan sastanak sa svojim političkim savetnicima i predstavnicima pobunjenika.
Konvoj u kojem je bio premijer Haled Bahah napadnut je kada je krenuo na sastanak s predstavnicima Hutija, ali za sada nije poznato da li je premijer povređen.
Huti koji čine oko 30 odsto stanovništva, prošlog septembra su zauzeli velike delove Jemena, uključujući glavni grad Sanu, u okviru dugotrajne borbe za vlast s Hadijem.
Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, sprečili planirani sastanak o novom ustavu koji predviđa podelu zemlje na šest federalnih regiona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jemen: Prekid vatre u Sani

Izvor: VOA, 19.Jan.2015

Jemenska vlada i pobunjenici iz plemena Huti proglasili su prekid vatre koji se, kako izgleda, održava u glavnom gradu uprkos sporadičnim sukobima tokom dana...Današnji sukob je počeo kada su Huti napali konvoj premijera dok je odlazio iz predsedničke palate. Premijer nije povredjen...Očevici navode...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.