Pobegao Sanader

Izvor: Press, 09.Dec.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobegao Sanader

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pobegao je iz zemlje juče, nekoliko sati pre nego što mu je ukinut poslanički imunitet i odobreno hapšenje Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader juče je pobegao iz zemlje, samo nekoliko sati pred hapšenje. Naime, državno tužilaštvo (DORH) zatražilo je juče ujutru od Sabora da Sanaderu ukine poslanički imunitet, a oko 15 sati to se i dogodilo, pa je sve bilo spremno za njegovo privođenje. Sanader je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pre nego što je policija bila obaveštena o zahtevu tužilaštva, prešao hrvatsko-slovenačku granicu i nestao.Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je Sanader juče u 11.10 časova prešao granicu na prelazu Bregana. Portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec naveo je da u tom trenutku policija nije imala nikakve pravne osnove da zadrži Sanadera. Za njim će biti raspisana međunarodna poternica.
Hapšenje zbog „Fimi-medije"
Državno tužilaštvo uputilo je juče ujutru zahtev predsedniku Sabora Luki Bebiću za skidanje imuniteta bivšem premijeru. Saborska mandatno-imunitetna komisija se tek u 14.30 časova sastala i jednoglasno ukinula imunitet Sanaderu i odobrila zahtev DORH-a za hapšenje zbog krivičnih dela udruživanja radi izvršenja krivičnih dela i zloupotrebe položaja i vlasti, a kasnije je to potvrdio i Sabor.
Pripadnici Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokucali na Sanaderova vrata u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, ali im je ženski glas odgovorio da on nije tu.
Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, DORH je tražio skidanje imuniteta i pritvaranje Sanadera zbog slučaja „Fimi-medija". Sanader je viša puta u javnosti odbacio povezanost s aferama i optužio premijerku Jadranku Kosor za politički progon i medijsku hajku.
Kosorova: Svi su jednaki
Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da su svi, prema Ustavu, jednaki dok im se ne dokaže krivica. Ona nije želela da komentariše skidanje imuniteta Sanaderu.
- Svaki poslanik uživa imunitet. Dok mu se on ne ukine, niko ne može da ga zaustavi, što se dogodilo - rekla je Kosorova, i dodala da policija nije napravila nikakav propust i da je MUP postupao prema zakonu.
Prema njenim rečima, Sabor je reagovao na vreme, a glavni državni tužilac nju i predsednika Ivu Josipovića oko 10.30 sati obavestio je o pokretanju postupka protiv Sanadera.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.