Izvor: Politika, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za Kosovo u poslednjoj fazi

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 16. januara – Dimitrij Rupel, slovenački ministar spoljnih poslova, obećao je danas zameniku posebnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Alberu Roanu "svu podršku Slovenije u traženju rešenja za Kosovo". Rupel je naglasio potrebu za očuvanjem jedinstva Evropske unije prema tom pitanju – i posle izbora u Srbiji. Roan je naglasio da je tu mnenje Slovenije još naročito važno, zato "što je poštuju svi u regionu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Roan je upoznao Rupela sa "tokom priprema Ahtisarijevog izveštaja o predstojećem statusu Kosova", uz napomenu da je "plan već u poslednjoj fazi". Nije želeo da se izjašnjava o datumu kada će Ahtisari lansirati izveštaj, ali je otkrio da je sa sagovornicima u Ljubljani razgovarao o "postupcima koji će uslediti posle parlamentarnih izbora u Srbiji 21. januara".

Ovom prilikom je procurilo da se "još tačno ne zna kada će Ahtisari otkriti predlog rešenja za Kosovo", ali se pouzdano zna da će to biti posle 21. januara, odnosno da će Ahtisari i Roan već 26. januara o predlogu razgovarati s Kontakt grupom. Prema ovoj satnici, sledećeg dana, 27. januara, oni će predstaviti "konačan predlog" generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u Njujorku. "Srbe i kosovske Albance" upoznaće s planom početkom februara, a već u martu bi o njemu trebalo da odluči Savet bezbednosti UN.

Ovdašnji mediji su uz susret Roana sa Rupelom u prvi plan istakli da je visoki gost došao u Ljubljanu u trenutku "intenzivne međunarodne aktivnosti uoči Ahtisarijevog određenja statusa za Kosovo" uz podsećanje da je predstavnik Međunarodne krizne grupe za Kosovo Aleksandar Anderson u razgovoru za Bi-Bi-Si najavio da će SAD posle razgovora Ahtisarija sa Kontakt grupom (26. januara) predložiti još dve sedmice za dodatne razgovore: "Stav SAD i još nekih unutar kontakt grupe je da se ne ide pred SB UN dok se ne postigne zajednički stav sa Rusijom. Slovenački mediji pišu da Ahtisarijevo rešenje možda i neće biti "sasvim nedvosmisleno", te da bi možda moglo da sadrži i nekakav "prelazni period".

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 17.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.