Pjongjang sam protiv svih

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang sam protiv svih

Severna Koreja izvršila je rano jutros drugu nuklearnu probu. Međunarodna zajednica oštro osudila tu komunističku državu zbog testiranja oružja za masovno uništenje. Sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti. Jačina eksplozivne naprave odgovara snazi bombe bačene na Nagasaki.

Uprkos pritiscima međunarodne zajednice da odustane od svog nuklearnog programa, Narodna Demokratska Republika Koreja izvela je novu nuklearnu probu pod zemljom.

Savet bezbednosti UN jednoglasno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je osudio najnoviju severnokorejsku nuklearnu probu naveodeći da ona predstavlja "jasno kršenje" rezolucije usvojene 2006. godine, nakon što je Pjongjang izveo svoju prvu nuklearnu probu.

"Članovi Saveta bezbednosti odlučili su da odmah počnu sa izradom rezolucije po tom pitanju", navedeno je u saopštenju izdatom nakon sednice održane iza zatvorenih vrata, preneo je Rojters.

Administracija američkog predsednika Bila Klintona je još 1994. godine, nakon razmatranja SAD da bombarduju Severnu Koreju, potpisala sporazum sa Pjongjangom o zamrzavanju nuklearnog programa.

Severna Koreja je 2003. godine proterala međunarodne inspektore za nuklearno naoružanje i premestila 8.000 šipki sa sadržajem plutonijuma dovoljnim za pet ili šest nuklearnih bombi. Kada su 9. oktobra 2006. godine, kada je Severna Koreja izvela prvi nuklearni test, rezultati bili neki stručnjaci su tvrdili da je uređaj zatajio zbog kvara.

Uprkos rezultatima slabijim od očekivanih koji su objašnjeni kvarom na uređaju, severna Koreja pridružila se grupi zemalja koje imaju nuklearno naoružanje, uz ocenu da je "najnestabilnija i najopasnija članica". Proba je bila oštro osuđena, ali je donela novi pokret u šestostranim pregovorima Severne Koreje sa SAD, Kinom, Južnom Korejom, Japanom i Rusijom.

U februaru 2007. godine, Severna Koreja pristala je da odustane od razvoja programa nuklearnog naoružanja nakon što je Vašington podržao ponovno uvođenje sankcija. Međutim, u decembru 2008. godine, Severna Koreja odbila je mere koje je zahtevala Bušova aministracija i dogovori su propali.

Prema oceni stručnjaka, Pjongjang je odustao od Bušove ponude zbog mogućnosti dobijanja boljih uslova od administracije predsednika Obame.

Zvanično je potvrđeno da je rano jutros uspešno izvršena nuklearna proba, čime je podignuta eksplozivna moć i kontrola nuklearnog oružja na novi nivo.

Druga nuklearna proba izvršena je pošto je 29. aprila Pjongjang upozorio da će na taj način reagovati na pooštravanje međunarodnih sankcija zbog lansiranja balističke rakete, objavila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

"U skladu za zahtevima naših naučnika i tehničara, naša Republika je 25. maja uspešno izvela još jednu podzemnu nuklearnu probu u okviru mera za jačanje njene samoodbrambene nuklearne moći", prenela je KCNA.

"Prema podacima ruskih aparata za kontrolu nuklearnih eksplozija, snaga nuklearne eksplozivne naprave iznosila je oko 20 kilotona", potvrdio je jedan visoki zvaničnik ruskog Ministarstva.

Proba je izvršena "na istom terenu na severoistoku Severne Koreje gde je 2006. godine izveden prvi nuklearni test", naveo je isti izvor, a preneo Itar tas.

Lansirane tri rakete

Kako navodi južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na diplomatske izvore, Severna Koreja je testirala i raketu zemlja-vazduh dometa 130 kilometara iz mesta Musudan-ri, u kantonu Hvadae, na severoistoku zemlje.

Severna Koreja je ispalila i tri rakete kratkog dometa, nekoliko sati nakon saopštenja o uspešnoj nuklearnoj probi, javila je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovane izvore.

Cilj raketnih proba bio je, prema rečima tog izvora, da zaplaši američke špijunske avione koji nadgledaju oblast u kojoj je Pjongjang rano jutros izveo nuklearni test.

Pjongjang je oko 17 sati po lokalnom vremenu ispalio sa istočne obale dve rakete pošto je oko podneva izveo probu jednog projektila, a nekoliko sati ranije nuklearnu probu, navodi agencija Jonhap.

"Dve rakete su lansirane iz Vonsana, nedaleko od Taepodonga, oblasti iz koje je ispaljen prvi projektil", potvrdio je neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Isti izvor naveo je da južnokorejska vojska još nije uspela da precizira koja je vrsta raketa ispaljena i da je jedino poznato da su u pitanju projektili kratkog dometa.

Seizmološke službe SAD, Južne Koreje i Japana registrovale su jutros seizmološke aktivnosti jutros oko 9.50 sati po lokalnom vremenu, u oblasti u kojoj je Severna Koreja izvela svoj prvi nuklearni test 2006. godine.

Generalni konzulat Severne Koreje u Nahodki saopštio je da neće biti nikakvih negativnih ekoloških posledica podzemne nuklearne eksplozije po daleki istok Rusije, kao ni za druge severnokorejske susede.

Hidrometeorološka služba ruske pokrajine Primorje, koja se jedina graniči sa Severnom Korejom, potvrdila je da je radioaktivnost u predviđenim granicama.

Japan i SAD na korak do usvajanja nove rezolucije

Nuklearni test Severne Koreje uslovio je zakazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti, koja bi trebalo da bude održana oko 16 časova po njujorškom vremenu.

Američki predsednik Barak Obama duboko je zabrinut zbog nuklearne probe koju je izvršila Severna Koreja, navodi se u saopštenju Bele kuće, uz ocenu da taj čin predstavlja "kršenje međunarodnog prava". 

"Ponašanje Severne Koreje povećava tenzije i potkopava stabilnost u severoistočnoj Aziji. Takve provokacije vode i izolaciji Severne Koreje", saopštila je Bela kuća, poručivši da ta zemlja neće biti prihvaćena sve dok ne odustane od oružja za masovno uništavanje, preneo je Rojters.

Susedni Japan duboko je uznemiren zbog aktivnosti Pjongjanga, a premijer te zemlje Taro Aso istakao je da će Tokio tražiti usvajanje nove rezolucije kojom će biti osuđena severnokorejska nuklearna proba.

I Kineski ministar spoljnih poslova osudio je nuklearnu probu Severne Koreje i pozvala Pjongjang da ne "zaoštrava" situaciju.

Kineska strana odlučno zahteva od Severne Koreje da poštuje svoja obećanja u vezi s denuklearizacijom i da se vrati pregovaračkom procesu šest nacija.

Prema ocenama analitičara, Peking, verovatno, neće podržati eventualnu novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o sankcijama Pjongjangu.

Stejt dipartment je saopštio da se još uvek analizira nuklearna proba Pjongjanga.

Jednoglasna osuda aktivnosti Severne Koreje 

Ministar spoljnih poslova Australije Stiven Smit ukazao je da proba predstavlja provokaciju, te da Severna Koreja zaslužuje apsolutnu osudu kojoj treba da se pridruže svi u  regionu i svetu.

Predstavnici ruske skupštine ocenili su da je informacija o podzemnoj nuklearnoj probi u Severnoj Koreji zabrinjavajuća i najavili mogućnost oštrog odgovora međunarodne zajednice.

Predsednik Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Mihail Margelov najavio je jednoglasnu osuda aktivnosti Severne Koreje na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Rusija je više puta saopštila da na svojim granicama neće trpeti pojavu države koja ima nuklearno oružje i da se te pozicije pridržavaju i ostale učesnice šestostranih pregovora sa Severnom Korejom-SAD, Kina, Južna Koreja i Japan.

Severnokorejska podzemna nuklearna proba i lansiranje balističke rakete poništavaju sve diplomatske napore koji se preduzimaju za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, istakao je Margelov.

EU zabrinuta

Evropska unija kategorično je osudila novu nuklearnu probu Pjongjanga i pozvala sve članice i celu međunarodnu zajednicu da reaguje preko Saveta bezbednosti UN.

"Severna Koreja mora da se uzdrži od takvih aktivnosti, mora da se odrekne nuklearnog oružja, bezuslovno i odmah, i da se vrati multilateralnim pregovorima, kao i da ispuni obaveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", navodi se u saopštenju šefa češke diplomatije Jan Kohouta koji predsedava EU.

Nuklearnu probu koju je izvršio Pjongjang oštro su osudili i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, britanski premijer Gordon Braun, francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner i Poljski zvaničnici.

I susedna Južna Koreja rano jutros registrovala je veštački izazvan zemljotres sa epicentrom u Severnoj Koreji, što ukazuje na izvedenu nuklearnu probu, a tim povodom predsednik Li Mjung-bak sazvao hitan sastanak Vlade.

Iran odbija pregovore o nuklearnom razoružanju

U trenutku kada se cela Međunarodna zajednica jednoglasno protivi nuklearnum probama Pjongjanga, predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad isključio je mogućnost pregovora o iranskom nuklearnom programu sa velikim silama.

"Već smo to rekli i ponavljamo da nećemo razgovorati o nuklearnom programu van okvira Međunarodne organizacije za atomsku energiju", rekao je Ahamdinedžad.

"Što se nas tiče, nuklearno pitanje je završeno", rekao predsednik Irana.

Šest država - SAD, Francuska, Kina, Britanija, Rusija i Nemačka, pokušavaju da ubede Iran da obustavi svoj nuklearni program i predložile su organizovanje skupa sa predsedstavnicima Evropske unije.

Iran je tada pozitivno odgovorio na predlog o razgovoru, ali uz obrazloženje da će nastaviti svoje nuklearne aktivnosti za koje tvrdi da su samo u civilne svrhe, dok Zapad strahuje da bi mogle da budu iskorišćene za pravljenje atomske bombe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.