Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang će zatvoriti reaktor kad dobije zamrznuti novac

Severna Koreja je spremna da zatvori svoj nuklearni reaktor čim dobije novac koji joj je zamrznut u jednoj banci u Makau, saopštilo je danas ministarstvo inostranih poslova u Pjongjangu.

"Zatvaranje (reaktora) je nešto što može biti učinjeno odmah", istakao je zamenik portparola ministarstva Ri Kjong Son, u jednom intervjuu. On je, međutim, naglasio da napredak ka razoružanju zavisi od oslobađanja oko severnokorejskih 25 miliona dolara, koji se nalaze u jednoj banci u Makau, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju je Vašington stavio na crnu listu zbog, kako je obrazloženo, saradnje sa vlastima Severne Koreje u nedozvoljenim finansijskim operacijama. Nakon poslednje runde razgovora šest nacija, SAD su pristale da se Pjongjangu, koji je prihvatio da odustane od svog nuklearnog programa, oslobodi blokirani novac, ali to još nije učinjeno, podsećaju zapadne novinske agencije. Ri je istakao da Severna Koreja i dalje ne zna kada će doći u posed tih para.

"Tek kad dođemo do novca, prihvatićemo da su sankcije ukinute", naglasio je on, dodajući da verbalizam nije dovoljan. Istovremeno, Ri je izrazio optimizam u pogledu realizacije plana da se ostvari probna vožnja vozova preko granice koja deli Severnu i Južnu Koreju, što bi trebalo da se učini krajem ovog meseca. Nedavno je takav plan propao, jer je Severna Koreja, u poslednji čas, saopštila da ne može da garantuje bezbednost vozovima u putnicima. "Probne vožnje vozova između Severa i Juga očekujemo uskoro", rekao je Ri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.