Pjongjang: Sankcije su objava rata

Izvor: Politika, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang: Sankcije su objava rata

Satelitski snimci SAD pokazuju da se možda sprema nova nuklearna proba

Prema izveštajima agencija
SEUL – Posle dva dana ćutanja, Severna Koreja je juče ocenila da rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom se Pjongjangu uvode sankcije zbog izvršene nuklearne probe predstavlja "objavu rata" i poručila je da Pjongjang neće popustiti pod takvim pritiscima "sada kada ima nuklearno oružje", prenele su agencije.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslova saopštio je posredstvom zvanične agencije KCNA da Pjongjang "želi mir, ali da se ne plaši rata" i da će režim biti "nemilosrdan" prema svakoj zemlji koja bi mogla da ugrozi suverenitet Severne Koreje pod izgovorom da sprovodi sankcije UN. On je ponovio da je atomska proba izvedena 9. oktobra "legitimno pravo" Severne Koreje kao suverene države.

Istovremeno, SAD, Japan i Južna Koreja saopštili su da postoje pokazatelji da se Severna Koreja možda sprema za novu nuklearnu probu. Američka televizija En-Bi-Si javila je da su američki špijunski sateliti detektovali aktivnosti i kretanje vozila blizu mesta gde je izvedena prva atomska proba.

Potpredsednik ruske vlade i ministar odbrane Sergej Ivanov nije isključio mogućnost da Severna Koreja izvrši i drugu nuklearnu probu i najavio je istovremeno da će reakcija Rusije, kao i u prethodnom slučaju "biti negativna".

Načelnik Generalštaba ruske vojske Jurij Balujevski izjavio je da naprava koju je Severna Koreja ispitala 9. oktobra "ne može biti iskorišćena kao nuklearna bojeva glava", preneo je Itar-Tas.

SAD su saopštile da Kina kontroliše kamione na putu ka Severnoj Koreji, što je od izuzetne važnosti, jer sankcije UN neće imati mnogo efekta ako ih Peking ne bude sprovodio. Kina, međutim, sumnja da je u mogućnosti da kontroliše severnokorejske brodova na moru, ali je međunarodna zajednica upozorila Peking, doskora jednog od malobrojnih prijatelja Pjongjanga, da mora da se ponaša u skladu da preuzetim obavezama.

Američki izaslanik za ljudska prava u Severnoj Koreji Džej Lefkovic uputio je apel Kini i Južnoj Koreji da preispitaju svoju politiku prema Pjongjangu, jer njihova pomoć ide u prilog "kriminalnom režimu". Peking i Seul obezbeđuju Pjongjangu preko potrebnu ekonomsku pomoć i strahuju da bi se u slučaju sloma severnokorejskog režima reka izbeglica prelila preko njihovih granica. Američki izaslanik za nuklearna pitanja pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil sleteo je juče u Seul. On nije mogao da potvrdi medijske izveštaje da Severna Koreja možda sprema novu nuklearnu probu, ali je istakao da međunarodna zajednica mora da natera Pjongjang da plati "visoku cenu zbog bezobzirnog ponašanja".

Američki izaslanik planira da se sastane sa južnokorejskim kolegom Čun Jung Vuom i sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandrom Aleksejevim, koji je od prošle nedelje u Seulu.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas putuje u Aziju da bi postavila političke i tehničke preduslove za uspešno sprovođenje sankcija. Ona treba da se sastane sa predstavnicima Kine, Japana i Južne Koreje. Kondoliza Rajs je u ponedeljak izjavila na konferenciji za novinare u Stejt departmentu da "međunarodna zajednica želi da ostavi otvorena vrata za Severnu Koreju da zauzme drugačiji kurs ukoliko to želi".

J. K.

[objavljeno: 18.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.