Petrović: Pažljivo koncipirati novi budžet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 18:44

Petrović: Pažljivo koncipirati novi budžet

Netransparentnost republičkog budžeta se najviše ogleda u nejasnim ili nedovoljno jasnim transferima ministarstva finansije i kancelarije za javna ulaganja i to je jedna od glavnih zamerki  Fiskalnog saveta ali i Evropske komisije izjavio je za RTV predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Petrović je u emisiji Pravi ugao izjavio da bi stavke poput budžetske rezerve trebalo učiniti vidljivijim i jasnijim kako bi se konkretno videlo kome i u kom iznosu ide ta finansijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoć.

Do rebalansa republičkog budžeta je moralo doći jer je porastao dohodak zbog bolje zaposlenosti i rasta inflacije koji su uticali na to da država ima više novca nego što je to planirala", rekao je Petrović i dodao da ulaganje u kapitalnu infrastrukturu treba podržati.

Dodao je da treba ulagati u putnu i železničku strukturu kao i u zdravstvo uopšte jer je reč o projektima od nacionalnog značaja u šta spada i izgradnja nacionalnog stadiona.

Upozoravali smo da novac za javnu potrošnju treba deliti selektivno jer bi se postigao isti efekat a uštedelo bi se oko 200 miliona evra,rekao je Petrović i napomenuo da država mora imati tzv.socijalne karte kako bi znala kome je državna pomoć neophodna.

Govoreći o javnom dugu Petrović je rekao da je on značajno porastao, delimično zbog krize 2008.g. ali i zbog toga što se nije odmah krenulo u fiskalnu konsolidaciju.

Javni dug je danas oko 29 milijardi evra i on je oko 58 odsto našeg društvenog bruto proizvoda i mi moramo raditi na njegovom smanjenju, bez obzira što pojedinci ukazuju na tzv,kriterijume iz Mastrihta koji važe za zemlje Evropske Unije , zaključio je Petrović, uz opasku da je prava mera duga ispod 50 % našeg društvenog bruto proizvoda.

Ceo intervju sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.