Pentagon: Pratićemo naše brodove u Persijskom zalivu u meri u kojoj to zahteva rizik

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2019, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Pratićemo naše brodove u Persijskom zalivu u meri u kojoj to zahteva rizik

Američka vojska još neće biti angažovana u pratnji brodova u regionu Persijskog zaliva, ali će zadržati vojno prisustvo u regionu kako bi "sprečili provokacije", rekao je šef Pentagona Mark Esper. "Pratićemo naše brodove u meri u kojoj to zahteva rizik ... ne kažem da ćemo to raditi sada", rekao je Esper novinarima. On je rekao da naredne sedmice planira da razgovara o ovom pitanju sa rukovodstvom Centralne komande SAD-a, čija odgovornost uključuje Bliski istok. "Koristim reč `pratnja` u širem smislu. Pratnja ne znači da će oni (trgovački brodovi) biti odmah praćeni. Ali dok ste u ovoj oblasti, možete reagovati dovoljno brzo da sprečite provokacije. To je ključni faktor" rekao je Esper.

Ranije je državni sekretar SAD-a, Majk Pompeo rekao da je Vašington formirao koaliciju za patroliranje Ormuskim moreuzom, koji povezuje dva zaliva - Persijski i Omanski, a gde je nedavno došlo do znatnog pogoršanja situacije. Pre toga, pomoćnik šefa Pentagona Kerin Vilbarger rekla je da je koalicija stvorena "ne za vojno suprotstavljanje" Iranu, već da bi "osigurala bezbednost transporta, pre svega jačanjem obaveštajnih podataka i nadzorom".  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.