Pens: Ambasada SAD će biti premeštena u Jerusalim 2019. godine

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pens: Ambasada SAD će biti premeštena u Jerusalim 2019. godine

Američki potpredsednik Majk Pens, koji boravi u poseti Izraelu, najavio je da će Sjedinjene Američke Države premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim do kraja 2019. godine.
Majk Pens je u izraelskom parlemantu obrazložio kontroverznu odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, što su osudili Palestinci i njihovi arapski saveznici, prenosi AP.

Najavio je da će američka administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << narednih nedelja napredovati u svojim planovima da otvori ambasadu u Jerusalimu i da će Ambasada SAD biti otvorena do kraja 2019. godine.
"Jerusalim je prestonica Izraela", rekao je Pens dodajući da je predsednik Donald Tramp dao smernice Stejt departmentu da započne početne pripreme za premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.
Pens, međutim, nije precizirao datum kada bi do premeštanja ambasade moglo da dođe, primećuje Rojters.
Istovremeno, potpredsednik SAD je "snažno" pozvao Palestince da se vrate za pregovarački sto.

"Mir se može postići jedino dijalogom", istakao je Pens.
Pens se ranije danas sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, koji mu je zahvalio za "istorijsko" priznanje Jerusalima za prestonicu Izraela, rekavši da savez Izraela i SAD nikada nije bio jači, prenosi AP.
Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da se neće sastajati sa zvaničnicima administracije predsednika SAD Donalda Trampa zbog odluke o Jerusalimu, a ranije u decembru je otkazao zakazani sastanak sa Pensom.
Pens je pre posete Izraelu bio u Egiptu i Jordanu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Nuklearni sporazum sa Iranom je katastrofa i SAD će se povući ako se ne izmeni - Pens

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2018

Izvor: Vostok / RT. . Američki potpredsednik Majk Pens je upozorio da Vašington neće potvrditi "loše zamišljeni" nuklearni sporazum sa Iranom. On je ponovio prethodnu pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će se SAD povući iz sporazuma, osim ako ne bude izmenjen.. . "Nuklearni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.