Ambasada SAD biće premeštena u Jerusalim 2019.

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD biće premeštena u Jerusalim 2019.

Nije preciziran datum premeštanja

Američki potpredsednik Majk Pens, koji boravi u poseti Izraelu, najavio je danas da će Sjedinjene Američke Države premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim do kraja 2019. godine. Pens je u izraelskom parlemantu obrazložio kontroverznu odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, što su osudili Palestinci i njihovi arapski saveznici, prenosi AP.

Pročitajte i:

On je najavio da će američka administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << narednih nedelja napredovati u svojim planovima da otvori ambasadu u Jerusalimu i da će Ambasada SAD biti otvorena do kraja 2019. godine.

- Jerusalim je prestonica Izraela - rekao je Pens dodajući da je predsednik Donald Tramp dao smernice Stejt departmentu da započne početne pripreme za premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Pens, međutim, nije precizirao datum kada bi do premeštanja ambasade moglo da dođe, primećuje Rojters.

Istovremeno, potpredsednik SAD je "snažno" pozvao Palestince da se vrate za pregovarački sto.

- Mir se može postići jedino dijalogom - rekao je Pens.

Pens se ranije danas sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, koji mu je zahvalio za "istorijsko" priznanje Jerusalima za prestonicu Izraela, rekavši da savez Izraela i SAD nikada nije bio jači, prenosi AP.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da se neće sastajati sa zvaničnicima administracije predsednika SAD Donalda Trampa zbog odluke o Jerusalimu, a ranije u decembru je otkazao zakazani sastanak sa Pensom.

Pens je pre posete Izraelu bio u Egiptu i Jordanu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.