Pavel Astahov: Rusija će biti zemlja bez siročadi

Izvor: Vostok.rs, 31.Dec.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavel Astahov: Rusija će biti zemlja bez siročadi

31.12.2011. - Potrebi uvođenja moratorijuma na usvajanje od strane stranaca

Bez obzira na to što je u godini na izmaku Rusija potpisala sporazum o saradnji u oblasti usvajanja s SAD i Francuskom, a ranije i s Italijom, ovlašćeni pri predsedniku RF za prava deteta Pavel Astahov smatra da je usvajanje dece od strane stranaca privremena pojava. Za pet godina, uveren je glavni dečji ombudsmen, Rusija može da se izbavi od pojave napuštene dece, ostavivši samo specijalizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << domove za decu kojoj je potrebno specijalno lečenje.

U burnoj polemici ruskog društva u vezi s osvajanjem dece od strane stranaca ima nekoliko mitova. Glavni od njih je da je to dobro za samu siročad, pošto se u inostranstvo uglavnom šalju invalidi. U stvari, uopšte nije tako, kaže Pavel Astahov.

2010. godine strani državljani su usvojili 3355 dece. Od toga su samo 4 procenta – 148 – deca-invalidi. Amerika je uzela 44 bolesna deteta od preko hiljadu. Ruski državljani usvajaju mnogo više dece-invalida.

Drugi mit je da stranci navodno uzimaju decu koja se ne usvajaju u Rusiji. U praksi oni odvode u inostranstvu decu do tri godine. A to su deca uzrasta za čije usvajanje ruski državljani čekaju na red. Sledeći mit je – inostrani roditelji spasavaju bolesnu rusku decu omogućavajući im teške operacije. Međutim, u RF je samo u 2010. godini visoku tehnološku medicinsku pomoć, uključujući i protetiku, ispravljanje devijacija lica i čeljusti, i operacije na srcu, o trošku budžeta dobilo preko 50 hiljada dece, pre svega siročad.

Još jedan mit o tome da je ruskim siročićima bolje u inostranstvu, ne potvrđuju zvanični podaci istih ovih SAD, kaže Pavel Astahov.

Po referatu Departmana za zdravlje i medicinske resurse početkom 2011. godine broj dece, koja su u SAD podvrgnuta nasilju iznosio je 3 miliona 600 hiljada, a od toga, seksualnom nasilju – 10 procenata, odnosno 360 hiljada. Kod nas za prošlu godinu ovi podaci iznose devet i po hiljada ljudi. I sve je to u vezi s pitanjem gde je bolje davati decu. 1560 dece u Americi je umrlo od nasilja, od njih je većina mlađa od četiri godine.

Najviše dece na svetu usvajaju Amerikanci: 2011. godine 9320 – od toga 1016 – iz Rusije. Primorani smo da odložimo ratifikaciju sporazuma za usvajanje u SAD, jer ne dobijamo izveštaje o usvojenoj deci, ističe Pavel Astahov.

Sve vreme govorimo o smrti 19 naše dece u američkim porodicama koje su ih usvojile. A društvenim organizacijama Amerike je poznato 40 slučaja, jer oni beleže i smrt dece prilikom ponovnog usvajanja. Zašto sam odlučio da lično učestvujem u procesu Ksenije Antonove koju je silovao poočim prilikog ponovnog usvajanja? Zato što su tamo falsifikovana dokumenta, između ostalog, izvod iz matične knjige rođenih – dopisali su joj godinu dana kako bi bila punoletna. Lično putujem tamo, sam ću ispitivati stručnjake koji dolaze sa suđenja na suđenje – gospodu Adlera i Federičea, koji su postali redovni konsultanti za rusku siročad. Oni svuda pričaju o tome kako su siročad iz Rusije – genetske nakaze, zločinci, prostitutke i samoubice. Oni su učestvovali u slučaju bačnog para Kraver, koje je sud zbog toga i proglasio nevinima u namernom ubistvu – pored 83 rane nanete usvojenom dečaku.

Nedavno su ovlašćeni pri predsedniku RF za prava deteta Pavel Astahov i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potpisali zajednički apel upućen Vrhovnom sudu o potrebi uvođenja moratorijuma na usvajanje od strane stranaca. Dečji ombudsmen je uveren da Rusija za pet godina može da ga se odrekne, a sva deca koja ostanu bez roditeljske brige biće smeštena u porodice koje će ih usvojiti u samoj zemlji.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.