Papandreuovi  socijalisti osvojili većinu

Izvor: Blic, Beta, 05.Okt.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreuovi socijalisti osvojili većinu

Na prevremenim izborima koji su juče održani u Grčkoj pobedu je, prema anketama sa birališta, odneo opozicioni Panhelenski socijalistički pokret (PASOK) Jorgosa Papandreua sa 41 do 44 odsto osvojenih glasova u odnosu na konzervativnu stranku Nova demokratija dosadašnjeg premijera Kostasa Karamanlisa, kojoj je pripalo između 34 i 37 odsto glasova.

PASOK bi, prema podacima dostupnim do zaključenja ovog broja "Blica", trebalo da u parlamentu sa ukupno 300 mesta ima od 155 do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 159 poslanika, dok bi Nova demokratija trebalo da ima između 94 i 100 predstavnika. Više od 9,8 miliona Grka sa pravom glasa juče je odlučivalo o sastavu novog parlamenta, na izborima na kojima je koplja ukrstilo 28 partija, ali su glavni rivali bile Nova demokratija, koja je na vlasti od proleća 2004. godine, i PASOK.

Predizbornoj kampanji ton je dala globalna i unutrašnja ekonomska kriza, a na sceni su bile dve opcije upravljanja finansijama države, koje su u debatama i na uzavrelim tribinama nudila dvojica lidera.

Karamanlis je loše ekonomsko stanje niže i srednje klase građana pravdao globalnom krizom i izabrao taktiku da biračima u naredne dve godine obeća stezanje kaiša uz zamrzavanje plata, kako bi stigao da završi započete strukturne reforme, što su komentatori ovdašnjih medija uporedili sa Čerčilovom poznatom rečenicom da Britancima nudi "krv, znoj i suze". Na argumentu da para nema, Karamanlis je zasnovao i tvrdnje da je program socijalista nerealan, te da PASOK za prve najavljene korake treba da obezbedi barem deset milijardi evra.

Papandreu je svoju viziju pravednijeg društva, transparentne i manje korumpirane javne uprave zasnovao na oporezivanju bogatijih slojeva i domaćinskom upravljanju finansijama, za šta je najavio i angažovanje stručnjaka iz inostranstva, pa čak i dobitnika Nobelove nagrade. Komentatori su među ovim ličnostima "prepoznali" Džozefa Stiglica, koji je bio i savetnik francuske vlade, a sa Papandreuom je sarađivao u okviru Socijalističke internacionale. Papandreu smatra da je za prve mere borbe protiv krize dovoljno dve do tri milijarde evra, koje bi se usmerile na podršku malim i srednjim preduzećima, podsticanje zamrlog tržišta i otvaranje novih radnih mesta. On najavljuje manji i fleksibilniji vladin kabinet, koji predviđa četiri nova ministarstva - finansija, životne okoline, zaštite građana i infrastrukture.

Glavobolje Karamanlisovom štabu je par dana pred izbore izazvao apel Lefterisa Zagoritisa, sekretara Nove demokratije, upućen glasačima, da na izborima "ocrne one kandidate koji nisu ispunili njihova očekivanja", što je opozicija protumačila kao znak nervoze i unutarpartijsko nezadovoljstvo. Nova demokratija je čitav slučaj protumačila kao apel biračima da ostanu uz nju, i ne privole se ultradesničarskoj partiji LAOS koja je znatno ugrožavale konzervativce odlivom glasačkog tela.

Protivnici Karamanlisa su tokom kampanje podsetili birače na više od 40 finansijsko-političkih skandala koji su pratili poslednjih pet i godina njegovih vlada, kao i na težak ekonomski položaj većine zaposlenih i penzionera i skupo zaduživanje u inostranstvu, što je premijeru donelo pad rejtinga.

Uprkos zvaničnoj zabrani objavljivanja rezultata anketa u grčkim medijima, interne ankete na internetu pokazale su da je PASOK nedelju dana pred izbore imao prednost od oko sedam odsto - odnosno ukupno 41 odsto naspram 35,3 odsto za Karamanlisa. Iza dve glavne političke opcije sledila je Komunistička partija Grčke (KKE) sa 7,1 odsto, ultradesničarska stranka LAOS sa 5,7 odsto, Koalicija radikalne levice (SYRIZA) sa 3,7 odsto i Ekolozi - zeleni sa dva odsto.

Rivalske Dinastije Karamanlis i Papandreu

Porodica Karamanlis

- Konstantin Karamanlis (1907-1998), bivši premijer i predsednik Grčke, jedna od najistaknutijih ličnosti u grčkoj politici. Po obrazovanju pravnik, u Parlament prvi put izabran 1936, bio u egzilu u Francusku od 1963, da bi se nakon sloma vojne hunte 1974. vratio u Grčku i osnovao konzervativnu partiju „Nova demokratija". Vodio pregovore o prijemu Grčke u EU.

- Njegov brat Ahileas Karamanlis (1929) je do 2005. bio poslanik u Parlamentu, a za naslednika dinastije izabran je Kostas Karamanlis (1956), jedan od Konstantinovih bratanaca, koji je stao na čelo partije nakon izbornog poraza 1996. godine.

Porodica Papandreu

- Jorgos Papandreu (1888-1968), jedan od najvažnijih političara savremene Grčke, nekoliko puta je bio na položaju premijera. U parlament je prvi put izabran početkom dvadesetih godina prošlog veka i nekoliko puta je kao liberal u političkoj areni vodio okršaje sa Karamanlisom starijim.

- Njegov sin Andreas Papandreu (1919-1996), profesor ekonomije u SAD, osnovao je 1974. Socijalistički panhelenski pokret (PASOK), i formirao prvu socijalističku vladu u Grčkoj 1981, porazivši Karamanlisa starijeg. Andreasov sin Jorgos Papandreu rođen je u SAD, a na čelo PASOK stao je neposredno pre nego što je ova stranka 2004. pretrpela poraz od Kostasa Karamanlisa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.