Papa probao koku (VIDEO)

Izvor: Mondo, 09.Jul.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa probao koku (VIDEO)

Papi Franji, koji je nedavno izrazio želju da prilikom posete Boliviji žvaće liste koke, želja je uslišena.

Foto: AP /Gregorio Borgia

Domaćini su mu dali čaj od listova koke, kamilice i anisa, kako bi se izborio sa visinskom bolesti po dolasku na "najviši" aerodrom na svetu.

Koka je glavni sastojak kokaina, ali stanovništvo Anda žvaće listove koke ili pije čaj od koke kako bi ublažili efekte visinske bolesti.

Kako prenosi Rojters, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stjuardesa je rekla da je papa popio mešavinu "trimate" koja je ponuđena i novinarima u avionu.

Po izlasku iz aviona papa nije pokazao nikakve znake tegoba, kao ni dok je čitao pozdravni govor.

Franja je u posetio najsiromašnijim zemljama Latinske Amerike i tokom turneje posetiće i Paragvaj.

Bolivijski ministar kulture je pre desetak dana rekao da je papa izrazio želju da žvaće listove koke kada dođe u Boliviju. Portparol Vatikana tada je rekao da je to lična papina odluka.

Na nadmorskoj visini od 4.000 metara, aerodrom u La Pazu je "najviši" na svetu i nalazi se u gradiću El Alto (Visoki) na visoravni iznad La Paza.



Izvor: youtube

Starosedeoci Bolivije, uključujući i prvog "indijanskog" predsednika Eva Moralesa, koku smatraju svetom biljkom.

Iz zdravstvenihj razloga 78-godišnji papa, koji je izgubio deo pluća kao mladić, u La Pazu, koji se nalazi na visini od 3.650 metara, boraviće svega četiri sata a onda se seli u Santa Kruz.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.