Papa odlučan da stane na put pedofiliji, donet novi zakon o zlostavljanju

Izvor: RTS, 29.Mar.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa odlučan da stane na put pedofiliji, donet novi zakon o zlostavljanju

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja doneo je novi zakon o seksualnom zlostavljanju po kome osoblje Vatikana i diplomate Svete stolice moraju da takve optužbe hitno prijave vatikanskim tužiocima.
Novi zakon o seksualnom zlostavljanju, kako ističe AP, predstavlja zaokret u politici Vatikana sa ciljem da bude model za katoličku crkvu širom sveta.

Odredba zakona o obaveznom prijavljivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << seksualnog zlostavljanja predstavlja prvi slučaj da je Vatikan i zakonski obavezao katoličke zvaničnike da takve navode prijave policiji, ili da se, u suprotnom, suoče sa novčanim ili mogućom zatvorskim kaznama, prenosi AP.
Papa je takođe izdao smernice za zaštitu dece za državu Vatikan i njen seminar za mlade, nakon što je prošle godine izbio globalni skandal o seksualnom zlostavljanju, a sedište Katoličke crkve nije imalo nikakvu politiku zaštite dece od sveštenika zlostavljača.
Zakon prvi put pruža eksplicitnu vatikansku definiciju "ranjivih kategorija" osoba koje imaju pravo na istu zaštitu kao i maloletnici po crkvenom zakonu. Vatikan je izmenio svoj kanonski zakon koji se odnosi na seksualno zlostavljanje kako bi uključio "ranjive odrasle" pre nekoliko godina, ali ga nikada nije definisao.
Prema novoj definiciji, ranjiva osoba je svako ko je bolestan ili pati od nekog fizičkog ili psihijatrijskog nedostatka, nije u stanju da ostvaruje ličnu slobodu čak i povremeno i ima ograničen kapacitet da razume, ili da se odupre zločinu.
Novim zakonom obuhvaćeno je svo osoblje koje živi i radi u Vatikanu, državi-gradu od 44 hektara u centru Rima, kao i ogromni diplomatski kor Svete stolice u ambasadama širom sveta.
Zakon sada nalaže da svaki vatikanski javni službenik koji sazna za navod o zlostavljanju bez odlaganja o tome obavesti vatikanske tužioce.
U suprotnom, može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 5.000 eura ili, u slučaju da je u pitanju vatikanski žandarm, do deset mesci zatvora.
Prema novom zakonu žrtve treba da budu primljene, saslušane i da im se pruži medicinska, psihološka i pravna pomoć, i propisuje da slučaj zastareva u roku od 20 godina nakon 18. rođendana, prenosi agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.