Papa dopušta mogućnost prekidanja lečenja umirućih osoba

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa dopušta mogućnost prekidanja lečenja umirućih osoba

Premda je eutanazija "uvek pogrešna", prekid lečenja umirućih pacijenata mogao bi u nekim slučajevima biti "dopustiv", rekao je papa Franja.

U poruci konferenciji Svetskog medicinskog udruženja posvećenoj toj temi kojoj je Vatikan domaćin, papa je pojasnio da katolička dogma o svetosti života ne opravdava "prerevno lečenje" terminalno bolesnih pacijenata.

"Nekorišćenje ili prekid nerazmernih mera, znači izbegavanje prerevnog lečenja - sa etičkog stajališta, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << to je nešto potpuno drugačije od eutanazije, koja je uvek pogrešna", smatra papa.

"Ne postoji obaveza korišćenja svih mogućih lekova kod umirućih pacijenata, a prekid ili izbegavanje lečenja mogu biti moralno dopustivi", rekao je papa.

To bi bilo "odgovorno priznanje ograničenja naše smrtnosti, kada postane jasno da je protivljenje takvom ishodu beskorisno".

No budući da je donošenje takvih odluka uvek teško, potrebno je "pažljivo razlučivanje moralnog cilja, pratećih okolnosti i namera onih koji u tome učestvuju", a odluke "bi trebalo da donese sam pacijent ako je za to sposoban", napominje.

"U demokratskim društvima, tim osetljivim pitanjima treba pristupati mirno, ozbiljno i promišljeno, na način koji pogoduje, u meri u kojoj je to moguće, dogovornim rešenjima, takođe s pravnog stajališta", zaključio je poglavar rimokatoličke crkve.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.