Papa: Crkva ne sme da bude zatvorena sekta

Izvor: RTS, 15.Feb.2015, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Crkva ne sme da bude zatvorena sekta

Papa Franja poručio je novim kardinalima da dopru do svih koji su fizički ili duhovno skrajnuti od crkve ili društva.
Rimokatolički poglavar je, služeći misu u bazilici Svetog Petra u Rimu, juče postavljenim kardinalima rekao da njihova misija mora da bude misija "dobrodošlice" i takva da "zasuku rukave i ne stoje pored i pasivno gledaju patnje sveta", prenosi Beta.

Kardinali biraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << papu i pomažu mu da oblikuje i primeni svoju politiku.
Papa Franja je kardinalima poručio da "crkva ne treba da osuđuje nikoga za sva vremena". On ih je pozvao da "izađu napolje i potraže one koji su daleko, koji su na obodima".
Izabran 2013. za papu, Franja želi da crkvena hijerarhija bude manje osuđivalačka i da njome manje dominira birokratija. On je u obraćanju kardinalima istakao da crkva ne sme da bude
"zatvorena sekta".
Papa im je poručio da treba da "vide Gospoda u svakoj isključenoj osobi... čak i u onima koji su izgubili svoju veru ili se odrekli njenog praktikovanja".
Jučerašnjoj svečanosti postavljanja novih kardinala prisustvovao je i penzionisani papa Benedikt Šesnaesti koga su Franja i ostali kardinali toplo pozdravili.
Među 20 novih kardinala mnogi su iz dalekih dieceza na koje se često ne obraća pažnja. Mnogi od njih, poput Franje, obraćaju pažnju na siromaštvo.
Franja ih je podsetio da biti kardinal nije nagrada niti nekakva zvučna titula, već prilika da se Crkvi služi bolje, "uz svu poniznost i milosrđe".
Upozorio ih je da "čak ni sveštenici nisu imuni na iskušenja ljubomore, gneva, ponosa, ili služenja sopstvenim interesima", čak i kad su ti interesi "zaodenuti u plemenite namere".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.