Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Feb.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa novim kardinalima: Odbacite ponos, ljubomoru, ljutnju

Papa Franjo je danas ukazao dobrodošlicu dvadesetorici novih kardinala koji su primljeni u elitnu grupu onih koji biraju rimokatoličkog poglavara i koji će jednog dana izabrati Franjinog nasljednika.

Na ceremoniji u Bazilici Svetog Petra u Rimu, papa je poručio kardinalima da se ostave ponosa, ljubomore, ličnih interesa i ljutnje, i da, umjesto toga, iskažu "savršeno čovjekoljublje".

Franjo je na ceremoniji dao zvanična ovlaštenja novim "prinčevima crkve" koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << primljeni u Kolegijum kardinala.

Svečanosti je prisustvovao i penzionisani papa Benedikt XVI koga su Franjo i ostali kardinali toplo pozdravili.

Među novim kardinalima mnogi su iz dalekih dioceza na koje se često ne obraća pažnja. Mnogi od njih, poput Franje, obraćaju pažnju na siromaštvo.

Papa ih je podsjetio da biti kardinal nije nagrada niti nekakva zvučna titula, već prilika da se Crkvi služi bolje, "uz svu poniznost i milosrđe".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Papa: Crkva ne sme da bude zatvorena sekta

Izvor: RTS, 15.Feb.2015, 15:34

Papa Franja poručio je novim kardinalima da dopru do svih koji su fizički ili duhovno skrajnuti od crkve ili društva. . Rimokatolički poglavar je, služeći misu u bazilici Svetog Petra u Rimu, juče postavljenim kardinalima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.