Palestinski predsednik: Neće biti novog ustanka protiv Izraela

Izvor: Blic, 21.Apr.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinski predsednik: Neće biti novog ustanka protiv Izraela

TUNIS – Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je danas protivljenje novom ustanku protiv Izraela, čak i ako napori za sklapanje mirovnog sporazuma ne budu uspešni do kraja godine.

Abas je rekao da je i dalje privržen sklapanju sporazuma sa Izraelom do septembra, što je cilj koji podržavaju i Sjedinjene Američke Države.

Razgovori dve strane su u zastoju mesecima, pa je Abas ponovio da planira da jednostrano zatraži priznavanje palestinske države u Ujedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nacijama, ukoliko ne bude sporazuma.

Abas je rekao da će se obratiti Generalnoj skupštini UN i da očekuje da će oko 140 zemalja glasati za nezavisnu Palestinu.

Odluke Generalne skupštine nisu zakonski obavezujuće, pa bi samo glasanje imalo simboličan značaj. Nejasno je šta bi bio sledeći potez palestinske strane. "Želimo da se ovo reši sporazumom sa Izraelom i u okviru UN", rekao je Abas.

On je istakao da Palestinci neće jednostrano proglasiti svoju državu i da ne smatra da je nasilje prihvatljiva opcija.

"Neću prihvatiti treći vojni ustanak", rekao je Abas i dodao da je prethodna oružana pobuna protiv Izraela bila katastrofalna za Palestince.

Oko 6.000 Palestinaca i više od 1.000 Izraelaca poginulo je u višegodišnjim sukobima koji su počeli u septembru 2.000. godine. Nasilje je nanelo štetu i palestinskoj ekonomiji.

Povezane vesti: Abas: Palestinci spremni za državu Ubijeni osumnjičeni za smrt italijanskog aktiviste Oteti Italijan pronađen obešen u pojasu Gaze Odbor: Palestinske vlasti sposobne da vode državu Šestoro Palestinaca poginulo u izraelskim vazdušnim udarima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.