Palestina očekuje nezavisnost

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestina očekuje nezavisnost

Palestinski predsednik Mahmud Abas kaže da su Palestinci spremni da osnuju državu, dok postoji mogućnost da proglase nezavisnost uz podršku Ujedinjenih nacija.

On računa na podršku Baraka Obame, koji je rekao da je njegova vizija da ovog septembra vidi palestinsku državu, u skladu s rokom koji je postavila četvorka SB.

Podsetio je da je 130 zemalja već priznalo palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, naglasivši da bi taj broj mogao da dostigne 140 do 150. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ocenio je i da su zapadnoevropske zemlje takođe prihvatile činjenicu da će palestinska država biti osnovana, pre ili kasnije, iako je još nisu priznale.

S druge strane, palestinski pregovarač Nabil Šaat kaže da Palestinska uprava nastavlja da gradi državne institucije i da je Izrael sve izolovaniji. On je predvideo da će Francuska, Švedska i Irska do septembra priznati predloženu palestinsku državu.

Ima li šanse da Palestinci dobiju nezavisnost?

Međutim, izraelski zvaničnici veruji da "Evropljani neće za to glasati".

Portparol Stejt deptmenta Mark Toner izjavio je sinoć da SAD ne veruju da je to dobra ideja, reagujući na plan PU da zatraži od Saveta bezbednosti da prizna palestinsku državu.

"Los Anđeles tajms" objavio je u utorak da su američke i evropske diplomate upozorile da će u slučaju nastavka zastoja u mirovnim pregovorima četvorka Saveta bezbednosti podržati priznavanje palestinske države.

Pritisak vrše i na izraleskog premijera Bendžamina Netanijahua. Poznate ličnosti u Izraelu planiraju protest u Tel Avivu ispred Hola nezavisnosti gde je David Ben Gurion maja 1948. proglasio jevrejsku državu.

U protestu će učestvovati 17 dobitnika nagrade Izrael i izraziti podršku proglašenju palestinske države.

Oni će pozvati na potpisivanje peticije u kojoj se navode delovi iz Deklaracije o nezavisnosti Izraela.

Inicijatori peticije ističu da Povelja o nezavisnosti Izraela iz 1948. proističe iz "Rezolucije UN o podeli od 29. novembra 1947. godine u kojoj se poziva na stvaranje demokratske jevrejske države i demokratske arapske države".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Palestinski predsednik: Neće biti novog ustanka protiv Izraela

Izvor: Blic, 21.Apr.2011, 00:10

TUNIS – Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je danas protivljenje novom ustanku protiv Izraela, čak i ako napori za sklapanje mirovnog sporazuma ne budu uspešni do kraja godine. ..Abas je rekao da je i dalje privržen sklapanju sporazuma sa Izraelom do septembra, što je cilj koji podržavaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.