Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci šesti put zaredom protestuju duž granice pojasa Gaze

Stotine Palestinaca okupile su se danas kraj granične ograde između Izraela i pojasa Gaze na protestima koji se održavaju sedmi put zaredom.

Proteste "Veliki marš povratka" organizuje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja vlada Gazom. Ona je najavila da će kulminacija biti probijanje granice sredinom ovog meseca.

Oko 300 Palestinaca okupilo se danas kraj jednog od pet protestnih šatora podignutih nekoliko stotina metara od granice, preneo je AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Neki su se približili granici bacajući kamenice i paleći automobilske gume.

Izraelski vojnici su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su rekli da je najmanje deset ljudi ranjeno.

Od 30. marta u protestima je poginulo 40 Palestinaca, a više od 1.700 ih je ranjeno bojevom municijom.

Izrael krivi lidere Hamasa da protestima prikrivaju pokušaje napada i preti da će sprečiti svaki pokušaj probijanja granice.

Organizacije za ljudska prvaa međutim tvrde da je upotreba ubojite sile protiv nenaoružnih demonstranata nezakonita.

Ovonedeljni protesti nazvani su "Petak radnika" kako bi se obeležio Praznik rada 1. maj i odalo poštovanje palestunskom radniku, preneli u izraelski mediji.

Organizatori protesta su izrazili žaljenje što se nisu proširili na dugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu kojom vlada rivalski umereniji sekularni Fatah palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Palestinci protestuju zbog izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze i za povratak palestinskih ibeglica na sadašnju teritoriji Izraela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palestinci protestuju duž granice pojasa Gaze

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018

Hiljade Palestinaca okupile su se danas kraj granične ograde između Izraela i pojasa Gaze na protestima koji se održavaju sedmi put zaredom...Proteste "Veliki marš povratka" organizuje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja vlada Gazom...Ona je najavila da će kulminacija biti probijanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.