Palestina: Dugo smo čekali istragu o zločinima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 17:44

Palestina: Dugo smo čekali istragu o zločinima

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda (ICC) je danas saopštilo da će pokrenuti zvaničnu istragu povodom ratnih zločina na palestinskoj teritoriji, koje će uključiti obe strane u konfliktu, a palestinska strana je danas pozdravila pokretanje istrage.

Odluka je došla nakon što je sud u Hagu izglasao 5. februara da ima jurisdikciju u ovom slučaju, što je izazvalo negodovanje Vašingtona i Jerusalima.

Palestinske vlasti su pozdravile odluku suda iz Haga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Na ovaj korak smo dugo čekali. Pokretanje istrage ide u prilog našem upornom traženju pravde i odgovornosti, što će biti stub mira koji zaslužuje palestinski narod", naveo je portparol spoljnih poslova Palestine.

Bensuda je imenovala izraelsku stranu i Hamas kao moguće počinioce ratnih zločina.

"Odluka da se pokrene istraga je plod mukotrpnog rada moje kancelarije, na čemu smo radili pet godina", rekla je tužilac Fatu Bensuda, a preneo Rojters.

Sledeći korak će biti da se utvrdi da li Izrael ili Palestina sami sprovode istrage povodom ratnih zločina, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.