Pala Vlada Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 04:14

Pala Vlada Crne Gore

Skupština Crne Gore izglasala je večeras nepoverenje 42. Vladi Crne Gore, na predlog Građanskog pokreta URA, jer je za tu inicijativu glasalo 43 od 54 prisutna poslanika, saopštio je večeras predsednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je rekao da se protiv izglasavanja nepoverenja vladi izjasnilo 11 poslanika.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) su napustili salu i nisu prisustvovali glasanju koje je sprovedeno prozivkom.

Abazović: Ili će se brzo sastaviti nova vlada ili idemo na izbore

Potpredsednik aktuelne crnogorske vlade Dritan Abazović je izjavio da očekuje izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti, da je njen mandat, kako je rekao, svakako završen, ali da je rano i neozbiljno govoriti o tome vidi li sebe kao premijera.

On je na pres konferenciji u parlamentu kazao da će se ubuduće promene dešavati lakše u Crnoj Gori.

"Građani očekuju da se radi punom parom. Ili će se brzo sastaviti nova vlada ili idemo na izbore. Nemamo vremena za gubljenje. Bilo bi neracionalno da uđemo u pregovore koji bi trajali mesecima", rekao je potpredsednik vlade, preneli su podgorički mediji.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića glasali su poslanici URA Dritana Abazovića i Demokratske partije socijalista.

Miloš Konatar, ispred koalicije "Crno na bijelo" je poručio da hoće Crnu Goru u kojoj premijer može biti "čak i Albanac".

Sanjam Crnu Goru u kojoj će premijer, nacionalni Albanac, potpisati Temeljni ugovor sa SPC koji je u interesu države Crne Gore, naglasio je Konatar u završnoj reči pre izjašnjavanja poslanika.

Vlada usvojila predlog izmene odluke o državljanstvu

Crnogorska Vlada je na današnjoj elektronskoj sednici usvojila Predlog Odluke o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Podgoričke Vijesti pišu da je odluka doneta mimo znanja predstavnika MUP-a, dok RTCG javlja da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sednici Vlade rekao da se "sve ovo radi", a da on o tome nije informisan.

Tim dokumentom, predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog, plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Kako navode Vijesti, na tom dokumentu MUP je radio više od godinu dana, ali je povučen nakon protesta opozicije, a pre donošenja Odluke plan je bio da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu razmatra radni MUP-ov dokument, pa tek kada se u Skupštini usvoji zajedničko mišljenje pošalje vladi na usvajanje.

Crnogorska vlada je u aprilu prošle godine, pod pritiskom opozicionih partija i dela parlamentarne većine i u situaciji podignutih identitetskih tenzija, odlučila da odloži usvajanje Izmene Odluke o načinu sticanja crnogorskog državljanstva prijemom, navode Vijesti.

Vijesti još navode da su u danu dok se u Skupštini raspravlja o nepoverenju, ugledni pravnici rekli za taj portal da Krivokapićeva vlada ima ustavni legalitet, ''ali ne i legitimitet za donošenje i usvajanje važnih odluka''.

Knežević: Ako narodna volja ne bude ispoštovana, slede protesti

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta, najuticajnijeg saveza u vladajućoj koaliciji, Milan Knežević označio je danas aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika vlade Dritana Abazovića, kojeg je nazvao premijerovim "albanskim bratom", odgovornima za pad ove vlade.

"Abazović želi da smeni Krivokapića, Krivokapić želi da smeni Abazovića i sada kada treba ovde da se suoče pred javnošću i nama nema ni jednog ni drugog", rekao je Knežević.

Istakao je da Demokratski front šalje poruku da se sa njima može razgovarati na ravnopravnim osnovama i poručio da više nema ucenjivanja i targetiranja.

"Ako želite da sačuvate izbornu volju, morate da razgovarate sa nama. A ako ne želite, evo vam DPS, a mi ćemo da pokrenemo vaninstitucionalne borbe i ponesemo bajrak otpora protiv prekrajanja izborne volje građana", poručio je Knežević i upitao zašto Srbi ne mogu da budu članovi vlade, a Bošnjaci ili drugi predstavnici manjina mogu.

"Niti smatram da sam posebniji ni da sam bolji, ali ni da sam gori od Bošnjaka ili bilo koga drugog. Neću dozvoliti da se Srbi označe kao neprijatelji Crne Gore, ona je moja država koliko i vaša, ni centimetar manje ni centimetar više", rekao je Knežević.

Poručio je da Demokratski front neće dozvoliti da Crna Gora bude država samo jednih, ali i da nikada, kako je kazao, neće učestvovati u "političkom svingeraju" sa DPS-om.

Poručio je građanima da Demokratski front nikada neće izdati volju građana i dodao da će doći vreme kada će se videti "ko je vera, a ko nevera".

Odbor nije podržao odluku o skraćenju mandata Skupštini

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, neposredno pre vanredne sednice Skupštine Crne Gore, nisu podržali odluku o skraćenju mandata Skupštini.

Tokom glasanja za usvajanje predloga su bili poslanici DF-a i Demokrata, dok se poslanici DPS-a, Srđan Pavićević (CIVIS) bili uzdržani. Poslanice SNP-a i PzP-a se nisu izjašnjavale.

Tokom rasprave o skraćenju mandata parlamentu, poslanik Srđan Pavićević (CIVIS) je poručio Slavenu Radunoviću (DF) da Demokratski front kao koalicija velikih i iskusnih znalaca zna šta je najbolje u ovom trenutku za njih i njihovo delovanje - da naprave dva koraka unazad i "možda poentiraju u datom trenutku".

"Kamo sreće da je ekspertska vlada 15 meseci potrošila na dijalog, koji omogućava da dođemo do nekih spoznaja i rešenja. U pravu ste da ne može američka ili bilo koja druga administracija... da se petlja, određuje i naređuje šta treba da se radi u Crnoj Gori, ali je činjenica da njihovi saveti moraju biti posmatrani sa posebnim senzibilitetom", rekao je Pavićević.

Predrag Bulatović (DF) je odgovorio da dobronamerni saveti da će DF "poentirati jednog dana", jer je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da im DF nije partner, ne spada u ozbiljno vođenje politike.

"Pozivam na dijalog unutar parlamentarne većine. Ne želim nikoga da teram bilo gde ili da optužujem, ali nemojte to da radite. Osamdeset jedan (poslanik) nije čitava Crna Gora, 81 su i oni apstinenti kojih je bilo 25 odsto na poslednjim izborima", rekao je Bulatović.

On je poručio da će glasati za skraćenje mandata i da se zalaže za to da danas izaberu vladu koja će da omogući predsedniku (Milu) Đukanoviću da sutra raspiše izbore.

"Ova inicijativa za skraćenje mandata podrazumeva da se danas skrati mandat, pa da ova vlada u tehničkom mandatu pripremi izbore. Ja predlažem da vratimo mandat danas. Đukanović po zakonu mora sutra da raspiše izbore. Ali, danas izaberimo vladu od svih političkih partija koja će za maj pripremiti parlamentarne izbore", kazao je Bulatović.

Istakao je da, teorijski, vlada koja je pala može da vlada i godinu dana.

"Ako DPS manjinski podržava vladu, to je koalicija između DPS i političkih partija u izvršnoj vlasti", kazao je Bulatović.

U ime predlagača, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da kratkoročno rešenje kao što je manjinska vlada predstavlja korak unazad ka strateškom opredeljenju - ulasku države u EU.

Istakao je da shodno Ustavu, bilo koje predlaganje nove vlade u ovom trenutku nije ustavno. To što se to ranije dešavalo je, kako je rekao, bila praksa Đukanovića.

"Jedino pravo rešenje je bilo ovo koje predlaže vlada - da se skrati saziv Skupštini i ide na vanredne izbore koji bi bili održani sa predstojećim lokalnim izborima koji su predviđeni za maj", rekao je Milatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas dve vanredne sednice Skupštine Crne Gore

Izvor: Blic, 04.Feb.2022

U Podgorici će danas biti održane dve vanredne sednice Skupštine Crne Gore, na kojima će poslanicii odvojeno odlučivati najpre o skraćenju mandata parlamentu, što je predložila vlada, a potom i o nepoverenju aktuelnoj izvršnoj vlasti, što je pokrenula opozicija i koalicija Crno na belo Dritana...

Nastavak na Blic...

SEDNICE KASNE, POJAČANO PRISUSTVO POLICIJE Vlada Zdravka Krivokapića broji poslednje minute, DF poručuje: To će se danas desiti

Izvor: Blic, 04.Feb.2022

U Podgorici je danas u 10 sati trebalo da počne vanredna sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će poslanici najpre odlučivati o skraćenju mandata parlamentu, što je predložila Vlada, a potom od 11 sati o nepoverenju aktuelnoj izvršnoj vlasti, što je pokrenula opozicija i koalicija "Crno na bijelo"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.