PROVERA 55 MILIONA PASOŠA Interpol traga za izgubljenim dokumentima koje koriste džihadisti

Izvor: Blic, 09.Feb.2016, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROVERA 55 MILIONA PASOŠA Interpol traga za izgubljenim dokumentima koje koriste džihadisti

Međunarodna policijska mreža Interpol trenutno traga i proverava 55 miliona pasoša, među kojima i oko 30.000 sirijskih, od kojih je 4.000 "blanko izdatih", a koji bi mogli biti u rukama pripadnika Islamske države, tvrdi danas bečki dnevnik.

U EU je tokom prošle godine prijavljeno 35 miliona pasoša koji su izgubljeni ili ukradeni, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina. Ministarstvo odbrane SAD je zbog te situacije stavilo pet evropskih zemalja pod specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadzor, a među njima su Francuska, Grčka, Belgija, Nemačka i Italija.

Ako te države ne budu brzo reagovale preti im pooštravanje kriterijuma za ulazak njihovih građana u EU, pa čak i uvođenje viznog režima. Putne isprave trenutno koštaju između 2.000 i 7.000 evra na crnom tržištu.

Islamska države je, prilikom napredovanja u svojim osvajanjima teritorija u Iraku, Libiji i Siriji otela i brojne dokumente, a procenjuje se da se radi do 250.000 pasoša, koje sada teroristi mogu da izdaju na bilo čije ime. Tako su navodno i teroristi koji su izveli napad u Parizu dospeli u Francusku koristeći dokumenta koje su islamisti oteli u sirijskom mestu Raka. Međutim najmanje se kontrolišu lica sa putnim ispravama iz zemalja EU.

Na aerodromu u Istanbulu su krajem prošle godine otkrivena dva krijumčara koji su krenuli da se pridruže Islamskoj državi, a u prtljagu su imali 148 falsifikovanih pasoša.

- O tome koliko pasoša u Austriji stvarno bude ukradeno ne postoje tačne brojke - ističe šef odsedaka u Saveznoj kriminalističkoj službi Ernst Gajger.

On je rekao da ne postoje specijalni problemi sa austrijskim pasošima, navodeći da je poslednji put jedan blanko putni dokument Austrije dospeo u ruke terorističke organizacije RAF.

Prilikom poslednje sednice ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu uspostavljena je radna grupa koja treba da reši problem sa izgubljenim, odnosno ukradenim pasošima, čiji broj neprestano raste.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.