Najnovije vesti
Vesti Svet
PROVERA 55 MILIONA PASOŠA Interpol traga za izgubljenim dokumentima koje koriste džihadisti

PROVERA 55 MILIONA PASOŠA Interpol traga za izgubljenim dokumentima koje koriste džihadisti

Međunarodna policijska mreža Interpol trenutno traga i proverava 55 miliona pasoša, među kojima i oko 30.000 sirijskih, od kojih je 4.000 "blanko izdatih", a koji bi mogli biti u rukama pripadnika Islamske države, tvrdi danas bečki dnevnik.

pasos profimedia-0270913880 Foto: Profimedia
pasos profimedia-0270913880
Provera pasoša
Foto: Profimedia
Provera pasoša

U EU je tokom prošle godine prijavljeno 35 miliona pasoša koji su izgubljeni ili ukradeni, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina. Ministarstvo odbrane SAD je zbog te situacije stavilo pet evropskih zemalja pod specijalni nadzor, a među njima su Francuska, Grčka, Belgija, Nemačka i Italija.

Ako te države ne budu brzo reagovale preti im pooštravanje kriterijuma za ulazak njihovih građana u EU, pa čak i uvođenje viznog režima. Putne isprave trenutno koštaju između 2.000 i 7.000 evra na crnom tržištu.

Islamska države je, prilikom napredovanja u svojim osvajanjima teritorija u Iraku, Libiji i Siriji otela i brojne dokumente, a procenjuje se da se radi do 250.000 pasoša, koje sada teroristi mogu da izdaju na bilo čije ime. Tako su navodno i teroristi koji su izveli napad u Parizu dospeli u Francusku koristeći dokumenta koje su islamisti oteli u sirijskom mestu Raka. Međutim najmanje se kontrolišu lica sa putnim ispravama iz zemalja EU.

Na aerodromu u Istanbulu su krajem prošle godine otkrivena dva krijumčara koji su krenuli da se pridruže Islamskoj državi, a u prtljagu su imali 148 falsifikovanih pasoša.

- O tome koliko pasoša u Austriji stvarno bude ukradeno ne postoje tačne brojke - ističe šef odsedaka u Saveznoj kriminalističkoj službi Ernst Gajger.

On je rekao da ne postoje specijalni problemi sa austrijskim pasošima, navodeći da je poslednji put jedan blanko putni dokument Austrije dospeo u ruke terorističke organizacije RAF.

Prilikom poslednje sednice ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu uspostavljena je radna grupa koja treba da reši problem sa izgubljenim, odnosno ukradenim pasošima, čiji broj neprestano raste.