PROGNOZA ZA 2016: Izvoz i investicije podstiču rast austrijske privrede

Izvor: Kurir, 10.Nov.2015, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROGNOZA ZA 2016: Izvoz i investicije podstiču rast austrijske privrede

BEČ - Prema najnovijim prognozama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), austrijski bruto-domaći proizvod (BDP) će u ovoj godini biti za 0,8 procenata veći nego lani.

OECD je izneo i prognoze za naredne dve godine: BDP će u 2016. porasti za 1,3 odsto, a u 2017. godini za 1,7 odsto.

Da li će to zaista biti tako, zavisi ponajviše od austrijskog izvoza, da li će se suočiti sa neočekivanim preprekama i zastojima, ili ne. Ove godine beleži >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se dobar trend rasta austrijskog izvoza.

Statistički podaci za prvih osam meseci 2015, pokazuju da je izvoz porastao za 2,4 odsto u odnosu na isti period lani i dostigao 85,73 milijarde evra. Uvoz je u istom periodu porastao za 1,2 odsto i iznosio 86,84 milijardi evra.

Spoljnotrgovinski deficit od 1,1 miljarde evra nije uopšte veliki za Austriju, koja ga više nego pokriva velikim plusom od turizma i drugih delatnosti koje spadaju u ukupan platni bilans. Suficit platnog bilansa Austrije će ove godine biti oko 8,5 milijardi evra.

Pored izvoza, rast austijske privrede se temelji i na investicijama, kao i na domaćoj potražnji, za koju se očekuje da će živnuti posle stupanja na snagu poreske reforme 2016., kojom će se delimično rasteretiti plate zaposlenih od poreza i doprinosa.

Jačanje privrednog rasta neće se, međutim, odmah osetiti na tržištu rada. Austrija ima u ovoj godini, po računici OECD-a, stopu nezaposlenosti od 6,0 odsto; za 2016. se prognozira nezaposlenost od 6,1 odsto, a tek za 2017. relativno manje nezaposlenih: 5,9 odsto.

Autor: Milan Ilić,Foto: Thinkstock

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.