Opasnost od recesije

Izvor: Akter, 09.Nov.2015, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od recesije

Usporenje u međunarodnoj trgovini moglo bi da bude nagoveštaj nove recesije u vodećim svetskim privredama

OECD navodi da su podaci o trgovini zabrinjavajući zato sto su stagnacija ili smanjenje trgovine zabeleženi ove godine "u prošlosti bili povezivani s globalnom recesijom".

U danas objavljenom izveštaju o stanju svetske privrede, OECD navodi da će projektovani rast svetske trgovine ove godine biti dva odsto, a 3,6 odsto sledeće godine.

U samo pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u prethodnih 50 godina svetska trgovina je imala rast od dva odsto ili manje, i svaki put se to podudaralo s padom svetske privrede, rekao je generalni sekretar OECD-a Anhel Guria.

"Trgovina bi trebalo da raste otprilike duplo brže od rasta svetske ekonomije zato što je trgovina uvek lokomotiva", rekao je Guria.

OECD predviđa da će svetska privreda ove godine imati rast od 2,9 odsto, a sledeće 3,3 odsto.

Ta organizacija navodi i da je za razliku od pre dve godine, kada su za slabu trgovinu okrivljene razvijene privrede, krivica je sada na zemljama u razvoju poput Kine. S tranzicijom Kine od ogromnih investicija u infrastrukturu i proizvodnje ka potrošnji i uslugama, cena sirovina je pala, što jer naškodilo velikim izvoznicima kao što su Australija, Brazil, Kanada i Rusija.

OECD čine 34 razvijene privede i zalaže se za mere za unapređenje rasta, obrazovanja i socijalnih pitanja.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

OECD: Usporenje trgovine u svetu ukazuje na opasnost od recesije

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2015

Usporenje u međunarodnoj trgovini moglo bi da bude nagoveštaj nove recesije u vodećim svetskim privredama, upozorila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)...OECD navodi da su podaci o trgovini zabrinjavajući zato sto su stagnacija ili smanjenje trgovine zabeleženi ove godine...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.