POSTAJE RUS? Snoudenu odobren trogodišnji boravak u Rusiji

Izvor: Telegraf.rs, 07.Avg.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSTAJE RUS? Snoudenu odobren trogodišnji boravak u Rusiji

Snouden može da pretenduje na rusko državljanstvo pošto na teritoriji Rusije bude živeo pet godina, izjavio je njegov advokat Anatolij Kučerena

Nekadašnjem saradniku Centralne obaveštaje agencije CIA i američke Agencije za nacionalnu bezbednost NSA, Edvardu Snoudenu, od 1. avgusta ove godine odobrena je trogodišnja dozvola boravka u Rusiji, izjavio je danas njegov zastupnik Anatolij Kučerena, prenele su >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ruske agencije.

Snouden će, prema rečima ruskog advokata, moći slobodno da se kreće po Rusiji i da prelazi granicu ali ne na period duži od tri meseca, preneo je Itar – Tas s.

Takođe, Snouden može da aplicira za državljanstvo Rusije za četiri godine.

Printskrin: Vimeo / LeakSourceNews

Snouden može da pretenduje na rusko državljanstvo pošto na teritoriji Rusije bude živeo pet godina, rekao je Anatolij Kučerena a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, nema govora o davanju političkog azila Snoudenu.

Kučerena, Snoudenov advokat, dodao je da će Snouden samostalno doneti odluku da li će tražiti državljanstvo ili će u jednom trenutku otputovati u SAD.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pritom, kako je naglasio, iz SAD nije stizao zvaničan zahtev za njegovo izručenje.

“Zahteva kao takvog, koji bi odgovarao svim međunarodnim pravnim aktima, nema”, rekao je Snoudenov zastupnik.

Prema njegovim rečima, postoji pismo Glavnog tužilaštva SAD upućeno Ministarstvu pravde Rusije u kom je kitnjastim stilom opisivana situacija i pružena uveravanja da “nad njim neće biti izvršena smrtna kazna”.

Rok za razmatranje Snoudenovog zahteva Federalnoj migracionoj službi za produženje privremenog utočišta istekao je danas, podseća televizija “Raša tudej” (Rušia Today).

Bivši saradnik američkih specijalnih službi u Moskvi se nalazi od 23. juna 2013. godine.

On je prethodno iz SAD pobegao u Hongkong i odatle u Moskvu, kako bi odelteo za Ekvador, međutim, američke vlasti su mu poništile pasoš i on je ostao u glavnom gradu Rusije.

Snouden je 1. avgusta 2013. dobio privremeno utočište na godinu dana, nakon što je prethodno duže od mesec dana proveo u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo”.

Bivši saradnik CIA i NSA predao je medijima materijale o programima za elektronsko praćenje na internetu i u SAD ga optužuju za objavljivanje poverljivih informacija, za šta je zaprećena višegodišnja zatvorska kazna, navodi Itar-Tas s.

Kučerena je danas rekao da Snoudena u Rusiji čuva privatna firma za obezbeđenje.

“On nema državno obezbeđenje i ne može ga imati. Da bi se angažovalo državno obezbeđenje mnogo je birokratskih procedura. Njega danas čuva privatna struktura za obezbeđenje”, rekao je on.

Prema rečima Kučerene, Snouden radi u svojoj struci, između ostalog, kompjuterskoj tehnologiji i on prima odgovarajuću zaradu.

Snouden, kako je rekao, živi skromno “budući da uvek mora da misli o bezbednosti”, aktivno uči ruski jezik, a nedostaje mu porodica.

Odluke o tome gde će da boravi, on donosi sam, rekao je Kučerena.

“On s kreće prilično slobodno, posećuje muzeje, prodavnice, pozorišta. To nije tajna”, kazao je advokat koji zastupa Snoudenove interese na konferenciji za novinare u Moskvi.

Kučerena je rekao da će se Snouden “čim se pojavi i najmanja mogućnost” sresti sa novinarima.

“Ne želim da govorim u njegovo ime ili umesto njega. On će da odgovori na pitanja koja dobije putem interneta”, rekao je ruski advokat.

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snouden ostaje u Rusiji

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2014

MOSKVA - Nekadašnje saradniku Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvardu Snoudenu od 1. avgusta ove godine odobrena je trogodišnja dozvola boravka u Rusiji, izjavio je danas njegov zastupnik Anatolij Kučerena, javile su ruske agencije...Snouden...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.