Ovaj čovek se sreo s Praljakom u logoru 1993. godine, a sada je ispričao šta je tad video

Izvor: BKTV News, 30.Nov.2017, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj čovek se sreo s Praljakom u logoru 1993. godine, a sada je ispričao šta je tad video

Užas o kojem danas bruje svi svetski mediji!

Ed Viliami, novinar britanskog Gardijana, svedočio je u čak desetak suđenja u Haškom sudu.

Viliami je opisao susret s generalom Slobodanom Praljkom, koji se ubio ispijanjem otrova u sudnici tog suda nakon što mu je potvrđena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin na području takozvane Herceg-Bosne, u BiH.

U članku za Gardijan, Viliami je opisao taj susret s Praljkom iz septembra 1993. u samoproglašenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << "republici" Herceg-Bosni, kada mu je bilo dozvoljeno da s još dvojicom stranih novinara poseti koncentracioni logor Dretelj kod Čapljine, u kojem su, kako kaže, bosanski muslimani bili zatočeni, maltretirani i ubijani.

"Uz svu pažnju javnosti koju je privukla presuda Ratku Mladiću, generalu bosanskih Srba, mnogi su zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat, u kojem su bošnjački Hrvati pokušali da stvore svoju ''etnički čistu'' teritoriju, piše Viliami, koji je prvi novinar od čuvenog suđenja u Ninbergu koji je svedočio na nekom međunarodnom sudu za ratne zločine.

Zagrebački portal Index je preneo da je Viliami, kao iskusni reporter iz ratne BiH svedočio, između ostalog, na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali i Slobodanu Praljku.

On je, kako se navodi, tom prilikom na sudu ispričao da je 1993. godine bio u Bosni i Hercegovini istražujući informaciju prema kojoj su uslovi u logorima u kojima su hrvatske snage držale zatočene bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Novinarima među kojima je bio i Viliami više puta je zabranjen ulaz u logor Dretelj, a onda je general Praljak, iz razloga koji su bili poznati samo njemu, potpisao odluku da se novinari ipak puste u Dretelj, navodi Gardijan, prenosi zagrebački portal.

Hrvatski toksikolog: Previše vremena prošlo otkad je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu!

"Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljakovu dozvolu zapovedniku logora, bio je zgranut, ali je ispoštovao i pustio nas unutra. U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata", piše Viliami.

Plenković: Praljak se ubio iz moralnih razloga

Opisujući do detalja tu posetu logoru, Viliami piše da su zatvorenici bili "mršavi poput kostura, oči su im bile nefokusirane, a mnogi su imali problema s kožom".

SUROVO I BOLNO! Evo KOJI SMRTONOSNI OTROV je popio Praljak!

"Ispričali su nam kako su vrata bila često zaključana i da su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima. Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih su se borili u sklopu HVO-a pod Praljakovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja, a sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca", posvedočio je Viliami.

Holandska tužiteljka: U bočici bila smrtonosna hemikalija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Novinar ''Gardijana'' o susretu s Praljkom u logoru Dretelj 1993. godine

Izvor: Večernje novosti, 30.Nov.2017

U članku za Gardijan, Viliami je opisao taj susret sa Praljkom iz septembra 1993. u samoproglašenoj "republici" Herceg-Bosni Novinar Gardijana Ed Viliami, koji je svedočio u čak desetak suđenja u Haškom sudu, opisao je susret sa generalom Slobodanom Praljkom, koji se ubio...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.