Otvorene arhive o represalijama

Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene arhive o represalijama

Lenjin i Staljin (www.traditioninaction.org)

Moskva -- Otvorene su arhive bivšeg SSSR-a o represalijama tokom perioda 1920-1950.

Sa dokumentima se sada može upoznati svaki građanin Rusije, izjavio je načelnik Uprave arhivskog fonda Federalne službe bezbednosti (FSB), nekadašnjeg KGB-a, Vasilij Hristoforov.

Hristoforov je u intervjuu agenciji Interfaks rekao da građani mogu da napišu zahtev Centralnom arhivu FSB-a ili da se obrate lično, uz navođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa kakvim materijalima i sa kojim ciljem žele da se upoznaju sa arhivskom građom.

I dalje se čuvaju kao tajni detalji o privatnom životu osuđenika koje ne treba da zna širi krug javnosti, zbog čega se članovima porodice predlaže da se najpre sami upoznaju sa dokumentima a potom da odluče da li će dati nekom ovlašćenje da ih proučava ili objavljuje, da se ne bi zloupotrebljavao "prljav veš".

Ostaće tajni i podaci o saradnicima organa bezbednosti i licima koja su im tajno pomagala, a operativni podaci u predmeti o osumnjičenima za antisovjetsku agitaciju i propagandu su uništeni, rekao je Hristoforov.

Prošle godine su, prema rečima Hristoforova, stručnjaci arhiva dobili 3.500 zahteva od privatnih lica i institucija, od kojih je 1.500 ostvarilo pravo da se upozna sa arhivskim materijalima.

On je naveo da Centralni arhiv FSB-a sarađuje i sa organima SAD, kojima je od 1994. godine predato 60.000 stranica kopija ahrivskih dokumenata Službe o zločinima nacista u vreme Drugog svetskog rata.

Skidanje oznake tajnosti sa zakona i drugih normativnih akata (ukaza i naredbi državnih i partijskih organa), koji su služili kao osnova za masovne represije i kršenje ljudskih prava na teritoriji bivšeg SSSR-a, počelo je ukazom predsednika Rusije juna 1992. godine.

U nedostatku preciznih podataka, danas figuriraju različite procene o 20 miliona ili čak 40 miliona žrtava.

Prema rezultatima istraživanja Analitičkog centra Levada s početka ove godine, 31 odsto stanovništva Rusije smatra Josifa Visarionoviča Staljina "neljudskim tiraninom, krivim za ubistvo miliona nevinih ljudi", ali je skoro isto toliko i onih koji su spremni da mu oproste "greške i poroke" koji "su mu pripisivani" i koji smatraju da je "najvažnije da je pod njegovim rukovodstvom sovjetski narod pobedio u Velikom otadžbinskom ratu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.