Nedelja, 08.07.2007.

17:53

Otvorene arhive o represalijama

Otvorene su arhive bivšeg SSSR-a o represalijama tokom perioda 1920-1950.

Izvor: Tanjug

Default images

Sa dokumentima se sada može upoznati svaki građanin Rusije, izjavio je načelnik Uprave arhivskog fonda Federalne službe bezbednosti (FSB), nekadašnjeg KGB-a, Vasilij Hristoforov.

Hristoforov je u intervjuu agenciji Interfaks rekao da građani mogu da napišu zahtev Centralnom arhivu FSB-a ili da se obrate lično, uz navođenje sa kakvim materijalima i sa kojim ciljem žele da se upoznaju sa arhivskom građom.

I dalje se čuvaju kao tajni detalji o privatnom životu osuđenika koje ne treba da zna širi krug javnosti, zbog čega se članovima porodice predlaže da se najpre sami upoznaju sa dokumentima a potom da odluče da li će dati nekom ovlašćenje da ih proučava ili objavljuje, da se ne bi zloupotrebljavao "prljav veš".

Ostaće tajni i podaci o saradnicima organa bezbednosti i licima koja su im tajno pomagala, a operativni podaci u predmeti o osumnjičenima za antisovjetsku agitaciju i propagandu su uništeni, rekao je Hristoforov.

Prošle godine su, prema rečima Hristoforova, stručnjaci arhiva dobili 3.500 zahteva od privatnih lica i institucija, od kojih je 1.500 ostvarilo pravo da se upozna sa arhivskim materijalima.

On je naveo da Centralni arhiv FSB-a sarađuje i sa organima SAD, kojima je od 1994. godine predato 60.000 stranica kopija ahrivskih dokumenata Službe o zločinima nacista u vreme Drugog svetskog rata.

Skidanje oznake tajnosti sa zakona i drugih normativnih akata (ukaza i naredbi državnih i partijskih organa),  koji su služili kao osnova za masovne represije i kršenje ljudskih prava na teritoriji bivšeg SSSR-a, počelo je ukazom predsednika Rusije juna 1992. godine.

U nedostatku preciznih podataka, danas figuriraju različite procene o 20 miliona ili čak 40 miliona žrtava.

Prema rezultatima istraživanja Analitičkog centra Levada s početka ove godine, 31 odsto stanovništva Rusije smatra Josifa Visarionoviča Staljina "neljudskim tiraninom, krivim za ubistvo miliona nevinih ljudi", ali je skoro isto toliko i onih koji su spremni da mu oproste "greške i poroke" koji "su mu pripisivani" i koji smatraju da je "najvažnije da je pod njegovim rukovodstvom sovjetski narod pobedio u Velikom otadžbinskom ratu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: